Oklara regler för ridande i trafiken

Marina Claessons syster var ute och red när en lastbil körde på hästen, som senare fick avlivas. Även om polisen anser att det var en olycka vill hon att chauffören döms för vårdslöshet i trafik.
Kalmar • Publicerad 20 november 2010
Marina Claessons syster var ute och red när hennes häst blev påkörd och fick avlivas. "Jag anser att chauffören ska dömas för vårdslöshet i trafik, säger hon.
Marina Claessons syster var ute och red när hennes häst blev påkörd och fick avlivas. "Jag anser att chauffören ska dömas för vårdslöshet i trafik, säger hon.Foto: Lars Johansson

I onsdags förra veckan var Marina Claessons syster ute och red söder om Torsås. På väg mot hemmet red systern en bit på den trafikerade Karlskronavägen. Strax innan hon skulle ta av på en mindre väg kom en timmerlastbil med släp och körde om hästekipaget.

– Hästen höll in till kanten och timmerbilen bromsade ner när den körde om. Men lastbilen väjde inte ut och hästen blev orolig, säger Marina Claesson.

När den oroliga hästen vek ut med baken blev den påkörd. Systern flög av hästen och landade på asfalten, medan hästen sprang iväg. En bilist som låg bakom lastbilen såg händelsen och kom fram för att hjälpa till. Lastbilschauffören satt kvar i lastbilen.

– Chauffören kom ut efter en stund och skällde ut min syster och sa att det var hennes fel. Hästen hade inte på vägen att göra, säger Marina Claesson.

Lastbilschauffören lämnade sitt namn och telefonnummer och lämnade platsen innan polisen kom.

– Vi ville anmäla det, men polisen på platsen sa att det inte skulle leda någonstans. Att det kan vi lägga ned på en gång. Man säger inte så till en ung tjej som är i chock och förlorat sin häst.

Polisen tänker inte gå vidare med en brottsutredning av händelsen. Men Marina Claesson ser lastbilschauffören som skyldig.

– Jag anser att han ska dömas för vårdslöshet i trafik. Han var aggressiv och ville inte ta på sig ansvar.

Systern klarade sig undan med lätt hjärnskakning. Hästen återfanns en dryg kilometer bort. Efter två dagar fick den avlivas på grund av inre skador.

– Min syster har tagit det jättehårt, hon älskade sin häst.

Bestämmelserna om trafik med fordon gäller även i tillämpliga delar för den som rider, driver eller leder ett kreatur.

Den som rider måste följa skyltar och förordningar.

Den som rider ska hålla till höger och rida i vägrenen om det finns en sådan.

Vid ridning i mörker bör häst och ryttare ha reflexer.

Hästar får framföras på alla vägar förutom motortrafikled och motorväg.

Föräldrar ska ansvara för att barnet färdas tryggt när det rider.

Hästen bör vara tränad så att den är mer van vid plötsliga ljud.

Källa: Polisen

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.