Oenigt kring bygge på slottet

Länsstyrelsen säger ja till ombyggnad av slottskök, men tjänstemän påpekar att de kulturhistoriska värdena hotas.
Kalmar • Publicerad 1 juni 2013

En särskild arkeologisk undersökning måste göras innan ombyggnaden av Kalmar slott kan påbörjas. Det har länsstyrelsen beslutat. Myndigheten ställer sig positiv till den planerade ombyggnaden av bland annat kök, serveringslokaler och personalutrymmen. Ombyggnaden är en del av EU­projektet Öppna portar. Sedan tidigare har även Statens fastighetsverk och Riksantikvarieämbetet ställt sig positiva til l planerna.

”Det handlar om avvägning mellan bevarande och utveckling, men i förlängningen handlar det om att göra Kalmar slott mer tillgängligt och ändamålsenligt”, kommenterar landshövding Stefan Carlsson i ett pressmeddelande.

Statens Fastighetsverk vill skydda de känsliga salarna och värna om slottet för framtiden vilket kräver att servering koncentreras till den del av ­slottet där köksdelen ligger i dag.

Länsantikvarie Kjell-Håkan Arnell, fornminneshandläggare Daniel Tedenlind och kulturmiljöhandläggare Jenny Sundström har anmält en avvikande mening när det gäller beslutet från länsstyrelsen.

”Denna omfattande fysiska åtgärd på slottet hotar att minska de kulturhistoriska värdena på platsen”, anser de och påpekar att det finns möjlighet att tillaga mat i närheten av slottet.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.