Oenighet om nytt kommunvapen

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Kalmar kommun/Montage

Kristdemokraten Christopher Dywik var en av många som reagerade starkt mot Kalmar kommuns planer på att byta sitt vapen.

Kommunen tycker att det är kul med debatt.

Läsarna reagerade starkt mot det nya förslaget till kommunvapen. "Lägg inte pengar på menlösa saker" och "Vad är det för fel på det gamla?" fanns bland kommentarerna. Men även politiskt väckte förslaget reaktion.

– Ren och skär idioti. Om vi bortser ifrån de stora kostnader det innebär att byta ut kommunvapnet (som sannerligen skulle kunna användas bättre) - så talar vi om Sveriges äldsta kommunvapen, skriver Christopher Dywik (KD) i ett mejl till Barometern.

Från kommunens sida är man glad för reaktionerna.

  – Vi var inte alls beredda på det här, men faktum är att vi tycker att det är väldigt kul. Det visar att vi har engagerade Kalmarbor, säger Andreas Fogelström, kommunikatör på kommunen.

  Det som har kostat är att ta fram förslaget, ett uppdrag som reklambyrån Kreation fick. Uppdraget innebar att ta fram en konceptidé för varumärket Kalmar och vilken kostnaden för själva den grafiska profilen blir är inte uträknat separat.

  – Resten av arbetet kommer vi på kommunikationsenheten att göra på ordinarie arbetstid och byte av flaggor och annat material hade kommit efterhand ändå, säger Andreas Fogelström.

  Han framhåller att man inte tar bort det historiska i vapnet.

  – Aldrig i livet! Det som är gammalt i vapnet är den heraldiska beskrivningen, hur tornet ska se ut, att stjärnorna och vågorna ska finnas där och det är intakt. Det vi har gjort är en konstnärlig modernisering för att få en gemensam profil för Kalmar som varumärke.

  Slutgiltigt beslut fattas av kommunfullmäktige.