Nytt rivningsbråk mellan museet och kommunen

Kalmar Artikeln publicerades
Det finns rivningsbeslut på det lilla röda 1800-tals huset i Svaneberg. Kalmar läns museum reagerar nu mot ytterligare en rivning i Kalmar.
Foto:Fredrik Jalhed
Det finns rivningsbeslut på det lilla röda 1800-tals huset i Svaneberg. Kalmar läns museum reagerar nu mot ytterligare en rivning i Kalmar.

Kommunen går återigen emot Länsmuseet i rivningsärende. 1800-tals hus med historiska värden i Svaneberg kan rivas redan på fredagen. Museichefen kritisk mot rivningen, igen.

Samhällbyggnadsnämnden beslutade i september förra året om att riva ett 1800-tals hus vid Svanebergs gård. Huset var illa åtgången och, enligt tjänstemannayttrandet, i så dåligt skick att ägaren, Kalmar kommun, att man inte såg någon möjlig framtida användningsområden utan stora investeringar. Men alla håller inte med.

"Jag ber er skyndsamt se till att rivningen stoppas, så att vi med gemensamma krafter så att vi med gemensamma krafter kan hitta alternativ och långsiktig bevarande av byggnaderna", skriver Kalmar länsmuseets chef Örjan Molander i ett brev till samhällsbyggnadsnämnden i onsdags.

Det här är inte den första konflikten länsmuseet har med Kalmar kommun. Örjan Molander har varit öppet kritisk mot uppmärksammade rivningar på Kvarnholmen. Först hade museichefen starka åsikter när det gällde rivningen av ett äldrehus på Proviantgatan och sedan också veckan efter då revs det tidigare kulturmärkta IOGT-huset i kvarteret Gesällen.

  Som underlag till rivningsbeslutet fanns en antikvarisk undersökning, just författad av Kalmar läns museum. I den skriver byggnadsantikvarien Liselotte Ljumme. "Undertecknad bedömer att miljöns och byggnadernas kulturhistoriska värden gör att det finns starka skäl att bevara byggnaderna..."

  Nämnden var enig i sitt beslut i september. Anledningen till rivningen av huset är att det ligger för nära E22 för att bygga bostäder och sedan har det också blivit ett tillhåll.

  – Vi har tagit beslutet. Huset är i väldigt dåligt skick och det kulturhistoriska värdet försvann redan när man byggde E22. I dag innebär bullret från motorvägen att det inte går att omvandla till bostäder, säger Mattias Adolfson ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

  Och i dag, fredag, verkar rivningen bli av.

  – Jag var i kontakt med serviceförvaltningen i dag. De har plockat av teglet på taket och i morgon, fredag, kommer grävskopan, säger Örjan Molander.

  LÄS MER:

  Flanören: "Del av Svaneberg försvinner"

  TV: Här rivs IOGT-huset

  Protesterna hjälpte inte – nu rivs IOGT-huset

  Kalmarbo: "De har inte rätta känslan"

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.