Annons

Nya smockan för pizzeriorna: ”Handlar om att överleva”

Skyhöga elräkningar och höjda matpriser. Då äts det mindre pizza i Kalmar.
– Vi har gått minus för första gången på elva år, säger Hassan Saroee på Pizzapalatset.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 12 januari 2023 • Uppdaterad 13 januari 2023
Hassan Saroee har gått minus för första gången sedan han öppnade Pizzapalatset. ”Folk blir oroliga och köper inte pizza”, säger han.
Hassan Saroee har gått minus för första gången sedan han öppnade Pizzapalatset. ”Folk blir oroliga och köper inte pizza”, säger han.Foto: Johanna Eriksson

Hassan Saroee driver Pizzapalatset på Norra vägen och i Snurrom. Han berättar att december var en tuff månad ekonomiskt.

– Vi har gått minus för första gången på elva år. Egentligen har vi inte haft det så här sedan jag började för 32 år sedan. Vi har inte ändrat recepten och inte höjt priserna. Folk blir oroliga och köper inte pizza, säger Hassan Saroee.

”Det handlar inte om att tjäna pengar längre, utan om att överleva.”
Bekim Fazliu, ägare Pizzeria Matstugan
Annons

Många fick elräkningen för december i slutet av förra veckan.

– Dagen efter folk hade fått elräkningen tappade vi 70 procent av försäljningen. Ingen vågade köpa pizza. Men folk glömmer och nu har det gått lite bättre.

Han har inte fått sin elräkning ännu, men tror att den hamnar på 25-30 000 kronor. Extra tufft med tanke på att han snart öppnar en ny pizzeria i Berga centrum.

– Vi har gjort en totalrenovering och öppnar senast den 25 januari i Berga centrum.

”Vi höjde priserna i september och kommer att tvingas höja igen”, säger Ali Tasin på Pizzeria Oxen.
”Vi höjde priserna i september och kommer att tvingas höja igen”, säger Ali Tasin på Pizzeria Oxen.Foto: Johanna Eriksson

Ali Tasin på Pizzeria Oxen fick en elräkning på 24 000 kronor i december. Det är visserligen lägre än september då den var på 32 000 kronor, men svider ändå.

– Det är för mycket. Jag har även en villa där elen kostade 12 000 kronor. 36 000 kronor är jättemycket, säger Ali Tasin.

Han berättar att kebaben kostade 35-40 kronor kilot för ett år sedan. I nuläget kostar den 65 kronor för ett kilo.

– Det är inte bara elen som är dyr, priset på råvaror har ökat. Vi höjde priserna i september och kommer att tvingas höja igen.

Allt från oxfilé till pizzakartongar har ökat i pris. Men Bekim Fazliu på Pizzeria Matstugan menar att andra drabbas hårdare. ”Jag tycker synd om gamla människor och ensamstående.”
Allt från oxfilé till pizzakartongar har ökat i pris. Men Bekim Fazliu på Pizzeria Matstugan menar att andra drabbas hårdare. ”Jag tycker synd om gamla människor och ensamstående.”Foto: Johanna Eriksson

Samtliga pizzerior som Barometern pratar med är eniga: folk äter inte lika mycket pizza längre. Stammisarna är kvar, men kommer inte lika ofta. En familj delar snarare på två pizzor i stället för tre-fyra.

– Jag har varit 24 år i branschen och det är inte sig likt. Det drabbar inte bara småföretagare. Jag tycker synd om gamla människor och ensamstående. Det handlar inte om att tjäna pengar längre, utan om att överleva, säger Bekim Fazliu, som driver Pizzeria Matstugan.

Läs mer:

Fakta

Elstöd till företag

Företag kommer att få elstöd för el som förbrukats under perioden oktober 2021 till september 2022.

Kalmar län tillhör elområde 4 och här får man 0,79 kronor per förbrukad kWh under perioden.

När elstödet ska betalas ut är fortfarande oklart.

Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons