Nya rutiner slår hårt mot äldre

Omsorgspersonal tvingas göra sina egna scheman och får mindre tid till de boende. Nu reagerar anställda på att det är stressande och att det ger upphov till dålig stämning.
Kalmar • Publicerad 12 oktober 2011

Sedan i början av hösten har personal på äldreboende och i hemtjänsten börjat göra sina egna fyraveckors scheman. Det är en del i arbetet med önskad sysselsättningsgrad som gjort att arbetsgivaren vill få en lättrörligare och mer flexibel arbetsstyrka.

– Vi vill kunna kraftsamla, där behovet finns ska också personalen vara, säger omsorgschefen Thomas Tryggvesson.

Men för en del ur personalen har friheten att göra sitt eget schema snarare blivit en stressfaktor.

– Fokus har flyttats från de boende till det här med schemat. I?stället för att göra det där lilla extra som att sitta och prata med ”Greta” och hålla henne i handen så håller man på med att räkna på sitt schema och försöka få ihop alla krockar som blir när alla önskar ”sitt” schema, säger en som jobbar inom omsorgen.

Personalen måste också fylla i sina kryssturer. Det är omsorgens sätt att se till att rätt personalstyrka finns på rätt plats. De anställda får ungefär en dag i veckan då de kan få arbeta på ett annat boende. Antingen blir det­ ett kvällspass eller ett morgonpass.

Personalens protester har också nått arbetsgivaren.

– Jag har hört oron. Vi är just nu inne i en övergångsperiod och det kan vara jobbigt för dem som inte är vana vid datorer och som måste göra sina egna scheman, säger Jill Hedlund, projektledare för önskad sysselsättningsgrad.

Men hon menar samtidigt att det är ett fungerande system. Att de tre enheter och cirka 100 arbetstagare som jobbat ungefär ett år med projektet upplever att det?funk-ar.

Men vad händer om man får för mycket minus på flexen och inte får arbete under kryssturerna?

– Den situationen har vi inte sett och det är inte troligt att den uppstår heller. Enligt arbetstidsavtalet får man ligga på 50 timmar plus och 20 timmar minus när året sammanfattas. Det är inte någon arbetstagare som varit i närheten av hamna på minus 20 timmar, säger Jill Hedlund.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.