GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya ministrar från Kalmar län

Lena Hallengren från Kalmar blir biträdande utbildningsminister. Lena Hallengren lämnar SSU och blir regeringens yngsta statsråd. Som biträdande utbildningsminister får hon ansvar för förskolan.
Att få unga, och gärna killar, att ta jobb i förskolan ser hon som sin viktigaste uppgift.
Kalmar • Publicerad 21 oktober 2002

Lena Hallengren är ung. Hon fyller 29 år i december. Därmed är hon den hittills näst yngsta som tillträtt en statsrådspost, efter Ulrica Messing.

Så sent som i lördags ringde Göran Persson, berättar hon.

– Den viktigaste frågan är hur man ska rekrytera 6 000 nya till förskolan för att öka kvaliteten och personaltätheten. Hur man ska få en ung generation att vilja jobba inom yrket, inte minst killar, blir en tuff utmaning, säger hon.

Utbildad lärare

Lena Hallengren har en lärarutbildning och kommunpolitisk erfarenhet från Kalmar. Men hon har aldrig jobbat som lärare. Inte heller har hon suttit i riksdagen.

– Jag hoppas att det inte ska vara en nackdel. Förskoleverksamhet och vuxenutbildning styrs från kommunernas sida och den erfarenheten tror jag är väldigt viktig.

Lena Hallengren blir alltså inte skolminister. Departementschefen Thomas Östros behåller ansvaret för grund- och gymnasieskolan, förutom den högre utbildningen och forskningen.

På frågan hur väl hon känner Thomas Östros svarar hon:

– Vi är inte bästa kompisar men har träffats och det ska bli jättekul att jobba med honom.

Anna Lena Wallström/TT

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.