Nya bryggor i hamnen

Storsatsning på Gästhamnen i Kalmar. Nya bryggor och båtplatser ska vara på plats redan i sommar. Staden ska stärka sitt läge mot vattnet.
Kalmar • Publicerad 11 mars 2010
Foto: Lars Johansson

Förra året var det nästan 6000 gästnätter i hamnen i Kalmar och ändå fick man neka mängder av båtar på grund av fullbeläggning. Detta ska man undvika sommaren 2010.

– Vi bygger en flytbrygga som ska innebära att vi kan öka antalet gästnätter med ungefär 600, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Nu på tisdag kommer kommunstyrelsens arbetsutskott att besluta om att satsa 3,5 miljoner till projektet och det kommer inte bara att handla om nya båtplatser.

Sammanhållande bryggor kommer att byggas från runt större delen av Gästhamnen. Bryggorna byggs från Sjöfartshögskola till en bit bortanför Hamnkrogen.

– Vi kommer också att göra en satsning på havsmiljön i gästhamnen, som ett led i arbetet med Kalmarsundskommissionen, säger Johan Persson.

Det innebär en att de byggs en pumpstation med filtreringsanläggning som kommer att få fart på vattnet och rena det.

Barometern har tidigare skrivit om satsningen som Baronen kommer att göra. Till sommaren ska deras baksida bli framsida och fasaden mot Gästhamnen kommer att öppnas för försäljning av exempelvis skaldjur och delikatesser. Nu gör kommunen sin del och bygger bryggor runt den delen också.

Man planerar också för en 100 kvadratmeter stor brygga vid den plats där turbåten Flundran ligger nu.

– Den skulle kunna användas till bryggdanser eller bara en plats där besökare kan sola, säger Johan Persson.

Finansiering sker genom att ta pengar ur den pott på tio miljoner kronor som är avsedda för arbetsmarknadsåtgärder. Kommunen gör allt jobb själva för att få ner kostnaderna.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.