Ny kommunal borgen till KFF

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Patric Söderström/TT

Kommunen planerar att utöka sin borgen till Kalmar FF med 26 miljoner. Frysta medel låses upp för att lätta upp de ekonomiska problemen för den skuldtyngda föreningen.

Kalmar kommun bröt mot sina egna regler när man 2009 beviljade borgen på 96 miljoner till Kalmar FF. Nu gör man det igen. Fotbollföreningen har ekonomiska problem och redovisade minussiffror för förra bokslut och budgeterar för detsamma i år.

– Vi har bara en tillgänglig likviditet på elva miljoner, det är inte mycket, säger klubbchefen Svante Samuelsson.

Men det finns frysta medel på 26 miljoner kronor. Dessa ville banken ha som säkerhet när de beviljade lånen till arenabygget. Genom en kommunal borgen på det beloppet kan alltså klubben öka sin likviditet.

  – Vi kunde välja mellan att kraftigt höja föreningsbidraget, göra ingenting eller den här konstruktionen. En borgen är mest effektiv för båda parter, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

  Efter att Svante Samuelsson presenterade klubbens ekonomi inför kommunstyrelsen i april har tjänstemän fått i uppdrag att hitta en lösning för att hjälp Kalmar FF med ekonomin. Lösningen blir alltså en ny kommunal borgen som ökar rörelseutrymmet för klubben.

  – Jag är trygg i det här. Kalmar FF är en otroligt välskött förening. Det finns en historia som man inte ska glömma. Banken ställde kraven på säkerhet efter Leahman Brothers kraschen, det fanns helt enkelt för lite pengar i systemet då. Hade de velat låna i dag är det inte säkert att banken krävt säkerhet, säger Johan Persson.

  Att Kalmar kommun nu utökar sin borgen till Kalmar FF ser inte Johan Persson som något stort problem, jämförelsevis har man ett litet åtagande menar han.

  – Titta på Växjö kommun. De lånar ut 100 procent till arenan och ger ett tre gånger större driftsbidrag till Öster än vad vi gör, säger Johan Persson.

  Majoriteten hade ärendet uppe under deras möte i måndags. I dag finns förslaget med i handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott. Det är slutligen fullmäktige som tar beslutet.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.