Nu ska Grankampen avgöras – rösta fram finaste granen

Kalmar län Artikeln publicerades

Det har blivit en uppskattad och rolig jultradition bland Barometern-OT:s läsare – att kora vilken kommun som har den finaste julgranen. Här är årets granar – från Hultsfred i norr till Torsås i söder.

Det är sjätte året i rad som vi utlyser omröstningen. De första två åren tog Nybros gran hem segern och åren därefter vann Kalmar och Emmaboda. Förra året knep Mönsterås gran segern, tätt följd av Kalmar.

Nu har du chans att påverka utgången av årets upplaga av grankampen. Omröstningen stänger tisdagen den 18 december klockan 23.59 – och röstar gör du längst ner i artikeln.

Torsås julgran
Foto: Sofia Hedman
Torsås julgran

TORSÅS

Torsås julgran, som står vid torget bredvid och färgar den den silverglänsande Torsåstuppen i guld, är en rödgran som kommer från Magnus Svensson och Britt Hildebrandsson i Övraby. Kommunen har också köpt gran till Bergkvara (en blågran från Stefan Johansson i Storalycke). Pengarna, som kommunen köpt granarna för går till välgörande ändamål. I år skänks de till Barncancerfonden.

Oskarshamns julgran.
Foto: Roger Carlsson
Oskarshamns julgran.

OSKARSHAMN

Oskarshamns julgran är cirka 11 meter hög. Den kommer från Åke Hennings tomt på Hällviksvägen i Oskarshamn. Granen är en av de granar som Åke lät plantera på sin tomt i slutet av 1970-talet. De senaste åren har den här granen vuxit till sig och Åke tyckte att den skulle passa som Oskarshamns officiella julgran, vilket också de ansvariga på parkavdelningen nappade på.

Högsbys julgran.
Högsbys julgran.

HÖGSBY

Högsbys julgran står utanför ICA-butiken i centrum, skänkt av Gunilla och Mats Schollin Borg. Det är en vanlig gröngran som mäter någonstans mellan 8-10 meter. Vanligtvis brukar man satsa på en lite högre gran men i år prioriterades en yvigare och tätare gran.

– Det brukar vara ett elände att hitta en sådan typ av gran men vi är nöjda men den vi har. Den är mycket tätare än den brukar vara, säger Mats Helander på Östra Smålands Kommunalteknikförbund.

Borgholms julgran.
Borgholms julgran.

BORGHOLM

Borgholms julgran skänktes till Borgholms kommun av Petra Grönlund med familj. Granen har vuxit upp i Sörby Tall. Att hitta höga fina granar på Öland är svårt. Den här tingades av kommunen för ett år sedan. Den har redan dansats in med julmusik på torget i Borgholm.

Hultsfreds julgran.
Foto: Karin Lagerström
Hultsfreds julgran.

HULTSFRED

Hultsfreds julgran står på Valhall i centrala Hultsfred. Granen är en av tio som Östra Smålands kommunalteknikförbund, ÖSK, sätter upp runt om i kommunen.

Granen kommer från Vena. Enligt Stefan Olsson vid ÖSK är det inte den snyggaste som har stått här, men det är inte lätt att få tag på bra granar.

Snyggaste granen fanns här för tio år sedan, enligt Stefan Olsson.

Mörbylångas gran.
Foto: Pia Olofsson
Mörbylångas gran.

MÖRBYLÅNGA

Mörbylångas gran står på torget i Mörbylånga köping.

– I år fick vi inga tips om lämpliga granar från någon kommunmedborgare utan vi fick importera våra granar från Småland. Jag vet inte exakt var de kommer ifrån. Jag beställde en cirka 10 meters gran som är smal nedtill för att den inte ska hänga ut för långt i vägen. Den där refugen där den står är ju egentligen lite smal för en så stor gran, men man vill ju gärna att den står så att den syns uppifrån när man kommer på Köpmangatan. Annars kan vi väl få nominera granen vid Trollet (den med olikfärgade lampor) som ”årets gran”, den är ju i regel finare. Till det stället beställer vi en som gärna får vara  bred nedtill, berättar kommunens servicechef Roland Nanberg.

Nybros julgran står placerad på torget.
Foto: Jan Stenqvist
Nybros julgran står placerad på torget.

NYBRO

Nybros julgran hämtades hos en privatperson i Skabro. Enligt stadsträdgårdsmästaren Thomas Bergström rör det sig om en silvergran. Varje år går Nybro kommun ut med en förfrågan om att hämta en gran som någon vill bli av med. Kommer det in flera svar så åker kommunen ut och väljer den som ser snyggast ut.

Granen som pryder Stortorget i Kalmar.
Foto: Mats Holmertz
Granen som pryder Stortorget i Kalmar.

KALMAR

Förutom att granen skymde lägenheterna bakom ska den också ha varit en bidragande orsak till cykelolyckor. Därför bestämde sig bostadsrättsföreningen HSB Bruksgården för att skänka granen till Stortorget. Julgranen, som är en Kungsgran, mätte 15 meter innan den plockades ner. Boende i HSB Bruksgården uppskattar att granen är 44 år gammal.

Årets gran i Mönsterås är hämtad från Tånggränd och är omkring tio meter hög.
Foto: Åsa A Cederbom
Årets gran i Mönsterås är hämtad från Tånggränd och är omkring tio meter hög.

MÖNSTERÅS

Den stora julgranen i kyrkparken i Mönsterås har tidigare växt på Tånggränd och är skänkt av en privatperson som vill vara anonym. Enligt kommunens landskapsingenjör Oskar Olsson är trädet troligtvis en silvergran. Höjden uppskattas till cirka tio meter. Belysningen på granen tänds och släcks via ett så kallat skymningsrelä, vilket innebär att lamporna följer dagsljuset och gör att tidpunkten varierar.

EMMABODA

Granen på Centrumtorget i Emmaboda står på sin vanliga plats ackompanjerad av en upplyst julbock med släde. Just denna kombination har blivit en tradition under de senaste åren och den är en skapelse av kommunens avdelning för teknisk service. Varifrån granen kommer har vi inte lyckats utröna, men den pryder likväl sin centralt belägna plats.

HÄR RÖSTAR DU:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.