Annons

Nu ska alla kunna provtas - med självtest

Nu ska samtliga i länet med symptom kunna testa sig.
När regionen utökar provtagningen är det självtest som gäller.
– Vi kommer ha en kapacitet mellan 4 000 och 5 000 tester per vecka, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.
Kalmar län • Publicerad 23 juni 2020
Regiondirektör Ingeborg Eriksson presenterade på tisdagen den breddade testningen som tar fart i länet den 26 juni. Alla med symptom ska nu kunna testa sig själva med ett test som hämtas ut från Apoteket AB.
Regiondirektör Ingeborg Eriksson presenterade på tisdagen den breddade testningen som tar fart i länet den 26 juni. Alla med symptom ska nu kunna testa sig själva med ett test som hämtas ut från Apoteket AB.Foto: Johanna Eriksson

Den 4 juni kom beslutet från regeringen att samtliga personer i landet med covid-19-symptom ska provtas. Regionerna fick i uppdrag att lösa knäckfrågan hur det ska gå till. Nu presenterar Region Kalmar sin lösning som drar igång fredagen den 26 juni. För att få reda på om du är smittad finns nu möjlighet att testa dig själv.

Region Kalmar har ingått ett avtal med Infosolutions, som gör testet, och Apoteket AB, som kommer att dela ut testet. Konkret går det till så att personer med symptom loggar in på 1177.se med sin e-legitimation och beställer tid för uthämtning av testet på ett av uthämtningsställena. När man har gjort testet lämnas det in på samma ställe igen. Svar ska sedan komma mellan två till tre dagar senare. (För mer information se faktarutor).

Fakta

Så går självtestet till

Förutsättningen är att man har en e-legitimation och kan beställa egenprovtagning via 1177.se. Har man inte möjlighet att skaffa sig e-legitimation ska man vända sig till sin hälsocentral. För utländska medborgare gäller att de ska vända sig till närmaste hälsocentral.

För samtliga utlämningsställen – förutom Löttorp – gäller självprovtagning. Det innebär att man tar prov på sig själv med provtagningspinne i näsa och i svalg. Sedan lämnas provet in på samma ställe. I normalfallet finns svar på provet inom 48 timmar. Svaret får man genom att logga in på 1177.se.

Vid positivt svar – vilket påvisar covid-19 – får man förhållningsregler och information om skyddsplikt. Man kan också komma att kontaktas av sjukvårdspersonal för smittspårning.

Källa: Region Kalmar län.

Annons

– Då krävs det att man har ett friskt ombud som hämtar och lämnar provet eftersom att du inte kan gå dit med befarad smitta, säger Ingeborg Eriksson.

– Är det ett negativt svar får du det genom 1177 och är det positivt blir man kontaktad av vårdpersonal.

Hur tillförlitligt är testet?

– Vi har fått uppgift att det ska vara 99,5 procent.

Har det använts på andra platser?

– Det är sex eller sju andra regioner som har tecknat avtal med Apoteket AB och Infosolutions. Det här är de nationella lösningarna som Folkhälsomyndigheten erbjuder oss att teckna.

Är ni först ut?

– Jag kan inte svara exakt hur de andra regionerna ligger till i tid men jag tror att Sörmland har ungefär en liknande lösning och har varit igång några dagar.

Har ni jobbat mot alternativet att utföra alla tester själva?

– Vi har redan det men kopplat till patienter, brukare och personal inom hälso- och sjukvård. Vår station i Löttorp kommer att vara en assisterad mottagning med koppling till vårt eget laboratorium i Kalmar och det är för att vi ska kunna testa i egen regi fullt ut. Men också för att vi ska ha en egen stabil lösning efter sommaren.

Annons

Betyder det att ni kanske slutar med självtest efter sommaren?

– Det är inte troligt.

Testet tar man på sig själv med en provtagningspinne i näsa och svalg.

Finns det en fara att man gör det här testet fel?

– Det kan hända att det blir en sämre känslighet, den risken finns också vid assisterad provtagning. Här tar man ändå provet i näsan och svalget och ökar på så sätt träffsäkerheten, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.Foto: Johanna Eriksson

Apoteket AB har tolv apotek i länet som kommer att fungera som ombud. Dessutom går det att hämta ut testet från lokaler i anslutning till hälsocentralerna i Borgholm och Vimmerby. I Löttorp kommer provtagning att ske av vårdpersonal på plats.

– Det känns bra att vi nu har en stabil struktur och logistik för en utökad testning. Vi tror att vi kommer att ha en kapacitet mellan 4 000 och 5 000 tester per vecka. I första hand är det jätteviktigt att vi klarar av det under de första åtta sommarveckorna, säger Ingeborg Eriksson.

– Alla som vistas i Kalmar län och har symptom ska kunna hämta ut självtest från någon av de här tre stationerna och tolv apoteken.

Ett annat krav från regeringen är att regionerna ska utöka sin smittspårning vilket nu går in i en ny fas i Kalmar län. Lisa Labbé Sandelin säger att de med de nya testerna kommer att få en bättre överblick över hur smittläget ser ut i länet.

– Nu kan vi utvidga smittspårningen ännu mer. På grund av det håller vi på att bygga upp ett centralt smittspårningsteam. Det består av läkare, sjuksköterskor och administrativ personal. De smyger igång successivt. Det vi behöver göra nu är att sätta alla rutiner, säger hon.

Fakta

Här hämtas självtesten

Västervik: Apoteket Lejonet, Västerviks sjukhus och apoteket Tullporten, Centrumgallerian.

Vimmerby: I anslutning till Vimmerby hälsocentral.

Hultsfred: Apoteket AB Kronan.

Högsby: Apoteket Malen.

Oskarshamn: Apoteket Lejonet.

Nybro: Apoteket Lönnen.

Kalmar: Apoteket Sundet, Länssjukhuset, apoteket Baronen, Kvarnholmen, apoteket Hinden, Berga centrum, apoteket Trångsundsvägen, Hansa city och apoteket Solvändan, Lindsdal.

Borgholm: I anslutning till Borgholms hälsocentral.

Löttorp: I anslutning till Löttorp hälsocentral. Assisterad provtagning.

Mörbylånga: Apoteket AB Kronan.

Källa: Region Kalmar län.

Annons

Antikroppstester är en annan fråga där det finns krav att komma igång men Region Kalmar har inga svar att ge just nu.

– Vi jobbar med frågan. Det finns ingen tidsplan men det är ett uppdrag som vi har, precis som vi har med utökad och bredare testning, säger Ingeborg Eriksson.

Lisa Labbé Sandelin:

– Att vi ska börja provta brett i vårt län där vi tror att få har haft infektionen gör att vi får en ökad risk för att vi får felaktiga resultat i provtagningen och därför kan det vara strategiskt bra att vänta för oss. Sedan finns fortfarande svårigheter i hur man ska tolka både ett positivt och ett negativt resultat av ett antikroppstest.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons