Nu blir Kalmar inramat

Hur ska Kalmars statskärna se ut i framtiden? Hur formar man stans utveckling? Se in i framtiden genom röda ramar.
Kalmar • Publicerad 16 juni 2010
Se din stad med nya ögon. Hur vore det med en strand eller kanske ett promenadstråk längs Malmfjärden.
Se din stad med nya ögon. Hur vore det med en strand eller kanske ett promenadstråk längs Malmfjärden.Foto: Malin Gustavsson

Det är mycket framtidsdiskussioner runt centrala Kalmar nu. Den fördjupade översiktsplanen har gått ut på samråd och då vill man veta vad Kalmarbon egentligen vill att stan ska se ut i framtiden. Så på nio strategiska platser finns det nu nio röda ramar, så man själv kan skapa sig en bild om hur det kan se ut.

– Ramarna sitter uppe under sommaren. Sedan när något av de planerade projekten kommer igång. Kan man plocka fram en ram igen och fylla den med skiss om vad som ska göras eller byggas, säger planarkitekten Annika Fonseca.

Det som kanske ligger först i tur är Gota Medias tidningshus vid Systraströmmen. Där ska man kanske om ett halvår se en skiss över hur huset ser i en röd ram.

Det var många som höjde på ögonbrynen när ramarna sattes på plats under fredagen. Senare under veckan ska kommunen också bygga en liten utställning med den fördjupade översiktsplanen på Kaggensgatan.

Här finns de röda ramarna.

Lindö, Ängöleden, Norra kvarnholmen, Fredriksskans, Systraströmmen, Sveaplan, Stationsområdet, Ölandshamnen, Elevatorkajen.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.