Nio vill bli rektor på högskolan

Fyra från Uppsala, en från Umeå, en från Luleå, två stockholmare och en från Linköping.
Kalmar • Publicerad 6 maj 2003

Sju män och två kvinnor söker jobbet som rektor vid Högskolan i Kalmar.

° Thomas Gumbricht, Kalmarfödd 42-åring, söker från Nairobi. Han tog en doktorsexamen 1996 vid vid Tekniska högskolan i Stockholm.

° En professor i immunologi vid Stockholms universitet har sökt. Eva Severinson, 54 år från Danderyd, har 30 års erfarenhet inom högskolevärlden, bland annat tre år från Stanford University i USA. Sedan 1996 är hon ledare för Stockholms biovetenskapliga forskarskola. Hon lockas av att få utveckla skolan till universitetsstatus.

° Från Linköping söker Per-Olov Käll, 54 år. Han är universitetslektor och docent i organisk kemi.

° Ulf Edlund, 57 år, professor i organisk kemi vid Umeå universitet, är vicerektor på halvtid med ansvar för samverkan med näringsliv och samhället.

° Johan Sterte, 43-åring född i Älmhult, är numera professor i Luleå i kemisk teknologi. Just nu arbetar han som avdelningschef på halvtid och som vicerektor på den andra halvan.

° Från Uppsala kommer fyra ansökningar. Andrzej Madej, 57 år, föddes i Polen, har disputerat två gånger, en gång i djurfysiologi och en gång i klinisk kemi. Sedan 1980 arbetar han vid Sveriges lantbruksuniversitet.

° Heléne Lundkvist, 43-åring från Norrköping, och numera professor i markekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, vill bli rektor i Kalmar. Under två perioder har hon varit prefekt vid institutionen för ekologi och miljövård där.

° Göran Bryding, prefekt för institutionen för ekonomi och informatik vid Mälardalens högskola, har anmält sitt intresse.

° Den nionde sökande är Erkki Brändas, professor i kvantkemi och chef för forskarutbildningsprogram vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten i Uppsala.

Lotte Lundgren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.