GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nazistisk hattext om pridetåg i Kalmar utreds

Nazistiska Nordfront har blivit anmälda för hets mot folkgrupp i en artikel om pridetåget i Kalmar.
Nu har Justitiekanslern beslutat sig för att inleda i en förundersökning.
Kalmar • Publicerad 14 december 2017 • Uppdaterad 14 december 2017

Det är den juridiska föreningen Juridikfronten som har anmält en artikel på den nazistiska sajten Nordfront. I artikeln har uttryck som ”homolobbyns skamtåg”, ”bögparaden” och ”det perverterade tåget” använts gällande Pridetåget i Kalmar.

Juridikfronten menar att ordet ”perverterad” är starkt negativt laddat och att sajten därmed gör sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Nu har Justitiekanslern valt att inleda en förundersökning för att ta reda på om ett tryck- eller yttrandefrihetsbrott gällande hets mot folkgrupp har begåtts.

”Brottet hets mot folkgrupp innebär att någon hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”, skriver Justitiekanslern.

Webbplatsen har utgivningsbevis och är därför grundlagsskyddad enligt yttrandefrihetslagen. JK, Anna Skarhed, anser att det anmälda uttalandet ensamt eller i förening med resten av texten får anses innefatta hets mot folkgrupp. Därför inleder hon förundersökning.

Hjalmar TellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.