Nazistisk hattext om pridetåg i Kalmar utreds

Kalmar Artikeln publicerades

Nazistiska Nordfront har blivit anmälda för hets mot folkgrupp i en artikel om pridetåget i Kalmar.

Nu har Justitiekanslern beslutat sig för att inleda i en förundersökning.

Det är den juridiska föreningen Juridikfronten som har anmält en artikel på den nazistiska sajten Nordfront. I artikeln har uttryck som ”homolobbyns skamtåg”, ”bögparaden” och ”det perverterade tåget” använts gällande Pridetåget i Kalmar.

Juridikfronten menar att ordet ”perverterad” är starkt negativt laddat och att sajten därmed gör sig skyldig till hets mot folkgrupp.

LÄS MER: Nazist gripen efter bråk under pridetåget

Nu har Justitiekanslern valt att inleda en förundersökning för att ta reda på om ett tryck- eller yttrandefrihetsbrott gällande hets mot folkgrupp har begåtts.

”Brottet hets mot folkgrupp innebär att någon hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”, skriver Justitiekanslern.

Webbplatsen har utgivningsbevis och är därför grundlagsskyddad enligt yttrandefrihetslagen. JK, Anna Skarhed, anser att det anmälda uttalandet ensamt eller i förening med resten av texten får anses innefatta hets mot folkgrupp. Därför inleder hon förundersökning.