Nästan alla smittade i länet är män

Kalmar län Artikeln publicerades
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Foto: Jonatan Bergöö
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Totalt 15 personer har rapporterats smittade av coronaviruset i länet. Kalmar län skiljer sig från riket – här är alla utom en av de smittade män.

På tisdagen rapporterades att ytterligare en person smittats av coronaviruset i länet. Det senaste fallet gäller en kvinna i 55-årsåldern, som varit på resa i ett riskområde. Kvinnan vistas hemma med förhållningsregler.

Totalt har 15 personer konstaterats smittade i länet. Däremot testas enbart personer som behöver sjukhusvård, samt sjukvårdspersonal och personer med nyckelfunktioner inom äldreomsorg, vilket gör att mörkertalet kring antalet smittade är stort.

Fakta

15 coronasmittade i Kalmar län

1. Man, 50-årsåldern

2. Man, 20-årsåldern

3. Man, 50-årsåldern

4. Man, 60-årsåldern

5. Man, 30-årsåldern

6. Man, 25-årsåldern

7. Man, 30-årsåldern

8. Man, 75-årsåldern

9. Man, 75-årsåldern

10. Man, 80-årsåldern

11. Man, 80-årsåldern

12. Man, 50-årsåldern

13. Man, 90-årsåldern

14. Man, 90-årsåldern

15. Kvinna, 55-årsåldern

Visa mer...

Totalt har drygt 2 000 personer rapporterats smittade i Sverige och av dessa är 54 procent män. Kalmar län skiljer sig radikalt från riket – här är alla utom en av de smittade män. Att det nästan uteslutande är män beror på flera saker.

– Män blir oftare svårt sjuka av viruset. Vi testar bara de som behöver ligga inne på sjukhus, då blir det ett urval redan där. Sedan visar en spårning att det handlar om en grupp män som smittats när de har umgåtts med varandra, vilket också bidrar. Sedan har vi separata fall där olika personer varit i ett riskområde, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Hon berättar att vården testat en del kvinnor som varit i kontakt med personer som smittats. Dessa kvinnor har bara uppvisat mildare symptom.

Erfarenheter från Kina och Italien visar att personer som är 70 år och äldre är en riskgrupp. Speciellt utsatta är äldre personer med underliggande sjukdomar.

I Kalmar län är mer än hälften (nio av 15) av de smittade yngre än riskgruppen 70 år. Sett till riket finns fallen i alla åldrar och medelåldern bland de smittade är 52. I Kalmar län är sex av 15 smittade 70 år eller äldre. Av dessa sex vårdas fyra på sjukhus. De sex som vårdas på infektionskliniken på länssjukhuset har följande cirkaålder: 50, 55, 75, 80, 90 och 90 år.

Mer än hälften av de rapporterade smittade i länet är under 70 år. Hur ska man bete sig om man är under 70?

– En viss smittspridning i samhället är oundviklig. Vi ska skydda de som är i riskgruppen. Nu när gymnasieskolorna stänger ska man inte samlas på ett ställe och umgås, det motverkar syftet.

LÄS MER OM CORONAKRISEN:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.