Nachosemla och kladdkakesemla årets nyheter
De senaste åren har det blivit en grej att hitta på alternativ till den traditionella semlan. Nu är 2018 års semmelnyheter här och vi har spanat in två lokala alternativ i Kalmar.
Här saknas innehåll
Stensö hembageri har tagit fram en så kallad ”semlekladdkaka”. Den lanserades under fredagen och är ny för säsongen.
– Det är en ljus kladdkaka med mandelmassa och grädde i botten och med rostade mandlar ovanpå. Riktigt kladdig, vi tycker den är jättegod, säger Sebastian Melin på Stensö hembageri.
Även Danska Wienerbageriet/Ekelunds konditori har tagit fram en nyhet för året, nämligen nachosemlan. Den uppmärksammades i förra veckan i Stockholm och nu har konditorierna i Kalmar gjort en lokal variant på semlan.
– Den har dessvärre inte sålt så bra än. Favoriterna är de traditionella och wrapsen. Men många tycker ändå att det är en rolig grej, men det slutar oftast med att de köper den ”vanliga”, säger en i personalen på Danska Wienerbageriet, som säger att man inte kommer ge upp sina nachosemlor än.
Här saknas innehåll
ANDRA SEMLOR VI MINNS:
– År 2015 gjorde semmelwrappen debut. En utkavlad deg som fyllas med grädde och mandelmassa och sedan viks ihop som en tacowrap.
– Prinsessemlan. Denna goding som egentligen ser ut väldigt mycket som en traditionell semla, med enda undantaget att den är grön och smakar marsipan. Skalet är nämligen, likt en prinsesstårta, täckt av ett marsipanlager. Togs i bruk 2017 och verkar leva kvar i år också.
– 2016 kom en av de kanske mindre lyckade semmelvarianterna. Då gjorde semmelsmoothien eller ”semoothien” entré. Helt enkelt en semla som mixats ihop med varm mjölk.
Vet du fler semmelnyheter i Kalmar med omnejd? Hör av dig till oss med tips på webb@barometern.se
VILKEN ÄR DIN FAVORIT? KOMMENTERA HÄR: