MP-kandidat i vit makt-tröja

Kalmar Artikeln publicerades

En miljöpartist bär en vit makt-tröja på sin egen valsida. Den nynazistiska rörelsens frontfigur porträtteras på Jimmy Svensson tröja.

”Vi vågar ta de svåra ställningarna och simma motströms.” Så skriver MP:s femte namn på fullmäktigelistan på sin blogg. Men hur väl rimmar hans vågade val av T-shirt med partiets ideologi? På Jimmy Svenssons Facebooksida poserar han med en T-shirt där tyska järnkorset skymtar och på hans profilsida på valpejl.se bär han en tröja med en bild av vit makt-musikern Saga.
Kalmarartisten berättar Saga på sin hemsida att hon började med musik efter att ha hört sångaren Ian Stuarts texter. En person som Daniel Poohl på tidningen Expo beskriver som den moderna nazismens viktigaste figur.
– Jag vet inte vilka skäl den här miljöpartisten har för att bära tröjan, men i det här sammanhanget kan det uppfattas som ett stöd. Ian Stuart är vit makt-musikens Elvis Presley och står för rasismen i sin ädlaste form, säger han.

Saga ger ut sina skivor på bolaget Midgård. På deras hemsida finns hyllningar till Rudolf Hess, man kan köpa boken Ras – den avgörande frågan och en T-shirt med texten Sverige är vårt och skall så förbli.
– Spelar hon musik? Det visste jag inte. Det är en gammal T-shirt som jag köpte i en butik i Göteborg, säger Jimmy Svensson.

Du leder Grön ungdom i Kalmar, du är femtenamn på fullmäktigelistan och riksdagskandidat, borde du inte vara mer noga med vad du sätter på dig?
– De som känner mig vet att jag shoppar snabbt och inte alltid så noga. De här bilderna är dessutom väldigt gamla.
Hans partikamrat Jonas Löhnn är inte sen att försvara Jimmy Svensson.
– Han har ett lite brokigt förflutet det har han klart deklarerat liksom var han står i?dag. Han är dessutom en av våra tydligaste ideologer och en dem som är en ivrig förespråkare av en generös asylrätt, säger Jonas Löhnn.
Efter att Barometern pratade med Jimmy Svensson kontaktade han valpejl och vädjade till dem att plocka bort bilden.