1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Morgondopp favoriten för badkorren Per-Olof

Det blev succé direkt för Barometern-OT:s nya Facebookgrupp Badtemperaturer i Kalmar län. Per-Olof Nilsson från Färjestaden är en av alla badkorrar som rapporterar in vattentemperaturen i sommar.
Per-Olof Nilsson är en riktig badentusiast som badar varje morgon under sommarhalvåret och sedan långt in på hösten. Han är en av alla badkorrar som rapporterar vattentemperaturen i Barometern-OT:s nya Facebookgrupp Badtemperaturer i Kalmar län.
Foto: Mats Holmertz

Hur ofta badar du?

– Varje morgon. Jag började i mitten på maj och då låg temperaturen på 11–12 grader. Det är jätteskönt, man bara hoppar i. I morse var det 19 grader och då är det så behagligt så man kan simma runt lite.

Varför badar du?

– Jag bor i Färjestaden och har en kvarts promenad till hamnen. Sedan några år tillbaka promenerar jag varje morgon innan frukost och ifjol började jag ta med mig badkläderna eftersom jag ändå går förbi hamnen. Jag badade i stort sett varje morgon, från 1 juni till 1 oktober, i och tyckte det var skönt, så det blev en vana.

Per Olof Nilsson behöver inte trängas i badet. Ofta startar han dagen med ett bad i Färjestadens hamn redan klockan fem på morgonen.
Foto: Mats Holmertz

Badar du alltid på morgonen?

– Ja, jag är morgonpigg och brukar bada vid fem, då behöver jag inte trängas, vilket ju är bra i dessa tider! Det är det som är det fina, sen eftermiddag och kväll är det för stökigt och stojigt för mig. Nu blir det i stället en upplevelse varje morgon. Det är du och havet.

Vad betyder morgondoppet för dig?

– Det är jättehärligt och något jag ser fram emot. Ingen morgon är den andra lik. Ofta blåser det nere i hamnen, men nu har det varit bleke två morgnar.

Har du alltid varit en badkille?

– Nej, det har gått många somrar som jag inte satt min fot i vattnet, men i och med den här rutinen har det blivit så att jag kan cykla ned en runda även på dagen och bada. Nu badar jag gärna och tycker att det är härligt.

Badar du i alla väder?

– Ja, det spelar ingen roll hur vädret är. Det är samma sak med cyklingen som är min passion. Jag cyklar till jobbet varje dag och har arrangerat Ölands söndagscykling sedan sju år tillbaka. I augusti ordnar jag Öland fyr till fyr för femte året.

Vilken är din favoritbadplats?

– Hamnen, dels för att det är djupt och dels för att man kan hoppa i eller gå nedför en stege. Jag är född på norra Öland och badade som liten mycket vid Alsjöbodar och stenkusten upp mot Byerum. Där är det så härligt så där kan jag hoppa i direkt om jag kommer körande med bilen.

Fakta:

Per-Olof Nilsson

Bor: I Färjestaden.
Ålder: 67 år.
Gör: Pensionär som sommarjobbar på sin förra arbetsplats Mörbylånga kommun.
”En upplevelse varje morgon. Det är du och havet”, säger Per-Olof Nilsson om sin sköna vana att bada varje morgon från maj till oktober.
Foto: Mats Holmertz

Barometern-OT:s Facebookgrupp Badtemperaturer i Kalmar län har över 1050 medlemmar. Gå gärna med du också om du gillar att bada och eller bara är nyfiken på badtemperaturen.

Läs mer

Fotboll

Sålde fotbollsplanen för en krona –nu vill kommunen köpa tillbaka den

Kosta IF köpte Ekevallen för en krona 2007.

Sport

KFF: Spelarbetygen efter förlusten i Varberg

Riktigt ojämn insats av KFF. Alla betyg utom högsta delas ut.

Begravningar

Bert Högström

I Mönsterås Skogskapell har begravningsgudstjänst hållits för Bert Högström.

Öland

SMHI nobbar södra Öland: ”Förstår att de är besvikna”

Med en ny solmätare skulle Ölands södra udde slåss om segern.

Bilar

Saabentusiasten som bygger sin drömbil: ”Rent nörderi”

”Jag vill bli först i världen.”

Nybro

Satsning på hemester - lyfter fram sjöar och vandringsleder

Nu lanserar kommunen ett tävlingsmoment för att locka ut nyborborna i naturen.