Marcus Oscarsson: ”En vuxen i rummet som har stor chans att bli nästa statsminister”

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: MARKO SÆ’Æ’VÆ’LÆ’/TT,MARKO SƒƒVƒLƒ/TT

Moderaterna har haft en turbulent mandatperiod bakom sig men har nu goda möjligheter att göra Ulf Kristersson till Sveriges nya statsminister.

Valkvällen 2014 tappade Moderaterna hela sju procentenheter ner till 23,3. Reinfeldt avgick och Löfven blev statsminister. Men ur ett historiskt perspektiv är 23,3 ett högt resultat, det är bara det att Reinfeldts 30,1 från 2010 är M:s bästa resultat sedan 1914. Anna Kinberg Batra tog över men lämnade efter en rekordtuff period som slutade med att partiet gjorde något riktigt vågat – valde ny partiledare med bara 11 månader till valet. Sedan dess har Ulf Kristerssons popularitetssiffror skjutit i höjden vilket givit partiet både framtidstro och hopp om valseger.

Sakpolitiskt har Moderaterna under mandatperioden framförallt stramat åt sin flyktingpolitik kraftigt och även profilerat sig på hårdare tag mot brottsligheten och bättre integration. Starkaste kortet inför valspurten är emellertid partiledaren själv. Hans starka kvaliteter framgick redan vid hans installationstal.

Marcus Oscarsson - Partianalys

Moderaterna

Valslogan: Nu tar vi tag i Sverige

Partiledare: Ulf Kristersson

Ideologi: Liberalkonservativt

Betonar: Minskad flyktingmottagning, hårdare tag mot brottsligheten, bättre integration, kortare vårdköer

Regering: Eftersträvar en ny Alliansregering

Visa mer...

Ulf Kristersson uttalade då några mycket kloka ord om sina politiska motståndare. Ord som redan är bevingade i svensk politik: ”Jag kommer inte ifrågasätta hans heder och hans uppsåt. Jag kommer inte söka min motståndares sämsta argument, utan hans bästa. Nu behövs det helt enkelt några vuxna i rummet”, sa Ulf. Det är något han sedan följt som partiledare. Exempelvis när MP:s Isabella Lövin kritiserades för att flyga business class och förklarade att hon behöver utrymme för att arbeta inför toppmöten. Trots kvällspressens försök vägrade dock Ulf att gå till attack mot Lövin och sa istället att det kan finnas skäl att välja business class.

Allt om valet:

Vi har samlat all vår valbevakning på en fullmatad specialsajt – här hittar den.

Balansen gentemot SD har Ulf fått beröm för internt. Han har varit tydlig med att det inte blir regeringssamverkan eller budgetförhandlingar med SD men har samtidigt inte gått till samma hårda angrepp mot partiet som andra partiledare. Och vid SVT:s TV-sända statsministerduell ansåg hela 95 procent av SD-väljarna att han var bättre än Löfven. Det var till och med ett starkare stöd än bland alliansväljarna själva där 91procent gav tummen upp.

Ulf Kristersson tänker gå hela vägen in i kaklet och bilda regering även om de Rödgröna blir större än Alliansen. Han vill nämligen undvika alternativet som innebär fyra år till i opposition vilket även kan innebära fyra år till med SD som i högan sky poängterar att M avstår från att fälla Löfven med stöd av SD. Ett sådant scenario riskerar sänka M rejält inför 2022.

Det är en svår utmaning som ställer stora krav på partiledaren. Då duger det inte med vem som helst. Nej, då krävs det en riktigt vuxen person i rummet. Och det är precis vad Moderaterna har.

Här läser du alla Marcus Oscarssons analyser av partiledarna:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.