Misstänkta ska förhöras via länk i häktet

Två av de 18 Hells Angels-anhängarna som tros ligga bakom Smedbymisshandeln är redan omhäktade. Men fem har gått med på att stanna kvar i häktet ett tag till.
Kalmar • Publicerad 27 juni 2012

De kommer inte att ingå i den stora omhäktningsförhandling som äger rum i dag, onsdag, på Kalmar tingsrätt. Tio av de misstänkta för den grova misshandeln av medlemmar i den lokala mc-klubben Svineri har motsatt sig att sitta längre i häkte och nu är det åklagaren som måste visa att utredningen går framåt på ett sådant sätt att ett längre frihetsberövande är motiverat.

Av de fem som har gått med på omhäktning medger en två veckor, två en vecka och två de fyra veckor som åklagaren har begärt. Omhäktningsförhandlingar kommer att ske när datumet för deras klartecken gått ut inträffar. De två som redan omhäktats får sitta inlåsta tre respektive fyra veckor till.

Förhandlingarna hålls i tingsrätten i Kalmar men de misstänkta kommer att höras via länk från sina respektive häkten. En del försvarsadvokater har valt att finnas på plats i rätten medan andra sitter med sin klient. Trots länkförfarandet kommer säkerhetspådraget att vara relativt stort.

– Vi kommer att ha poliser på plats av säkerhetsskäl för åklagaren och rätten. Att vi har förhandlingarna på länk sker också av säkerhetsskäl, säger Josefina Harrysson, sekreterare i tingsrätten.

Emma Arenius

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.