Misstänkt svindlare greps i Kalmar

En 25-årig man misstänkt för bedrägerier på flera miljoner kronor mot privatpersoner i Jämtland, Västerås och Stockholm greps och anhölls
i Kalmar på fredagskvällen.
Kalmar • Publicerad 24 november 2003

- Han är nu transporterad upp till Östersund för den vidare polisutredningen där, säger vakthavande polisbefäl Reine Johansson i Kalmar på söndagen.

Han kan inte bekräfta att mannen är från Kalmar.

- I vart fall har han bott här tidigare. Nu var han efterlyst för något större ekobrott, och vi upptäckte honom i Kalmar på fredagskvällen.

En mycket stor utredning

Det gäller en mycket stor utredning, säger Reine Johansson.

Läget på söndagen var att 15 personer hade polisanmält svindlerier för minst totalt 2,6 miljoner kronor, men polisen i Jämtland utesluter inte att härvan kan komma att svälla ytterligare.

Enligt Östersunds-Postens hemsida gäller misstänkarna bland annat miljonbedrägerierna mot privatpersoner i Östjämtland.

Bedragaren har förmått ett stort antal människor att sätta in höga belopp på hans konto, med utfästelser om hög avkastning på pengarna. I andra fall har mannen utlovat stora lotterivinster.

Bland annat har en östjämte lurats att betala in över en miljon kronor till mannen, och en annan har satt in 405 000 kronor på kontot. Några av de bedragna har verkligen fått igen pengar, dock bara en liten del av de satsade pengarna.

Utbetalningarna har följts av nya samtal med uppmaningar om att öka insatsen. Andra drabbade har inte hört av mannen sedan de lämnat ifrån sig sina pengar.

Mannen misstänks för liknade bedrägerier även i Västerås och i Stockholm.

Via telefon

Tillvägagångssättet har varit i stort sett det samma i alla fallen, enligt Östersunds-Posten. En person har ringt upp och utlovat stor avkastning på satsade pengar. I en del fall har personen i telefonen talat om lotterier med garanterat stora vinster. För att få ut de utlovade vinsterna har personerna uppmanats att

betala in ett visst belopp till en anvisad mottagare.

I andra fall har personen i telefonen talat om kapitalplaceringar som skulle ge garanterat mycket hög ränta. Beloppen som de uppringda uppmanats att satsa har varierat, från 100 000-tals kronor till över en miljon kronor.

Några av de som nu vänt sig till polisen har satt in pengar vid flera olika tillfällen. En del har fått viss utdelning. Andra har inte fått någonting alls tillbaka.

De som fått viss utdelning på sina satsade pengar har fått nya telefonsamtal och uppmanats att öka på sina insatser.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.