Minister på besök i länets historia

Kvinnosakskvinnan och journalisten Frida Steenhoff, född 1865, lovade att göra sitt bästa när hon skulle skildra Kalmar anno 1900.
Kalmar • Publicerad 13 november 2003
Snabbförvandling av en kulturminister. Marita Ulvskog har blivit kvinnosakskvinna anno 1900. Konsul Jeansson, Ebbe Westergren, välkomnar. FOTO: LARS JOHANSSON
Snabbförvandling av en kulturminister. Marita Ulvskog har blivit kvinnosakskvinna anno 1900. Konsul Jeansson, Ebbe Westergren, välkomnar. FOTO: LARS JOHANSSONFoto: 

Kulturminister Marita Ulvskog på besök i 2000-talets Kalmar lovade inte lika tydligt att göra allt för länets kulturliv.

På onsdagen klev ministern in i rollen som socialist och kvinnosakskvinnan i en av Kalmar läns museums historiska tablåer.

I historisk roll

För vad kan bättre klargöra museets kulturpedagogiska uppgift för en minister som ursprungligen var med och lyfte tanken till det nationella planet, än att ikläda henne en historisk roll. Uppklädd i svepande kjol, snävt skuren jacka och stor plymförsedd hatt, fick hon möta konsuln och konsulinnan Jeansson, minuten innan i sina vanda roller som museichefen Maria Malmlöf och förste antikvarie Ebbe Westergren. Pressekreterare Hans Karlsson som följde Marita Ulvskog på resan i länet fick ikläda sig rollen som arbetare på Ångkvarnen.

Kunde inte lova bidrag

Det trevliga avbrottet följde på någon timmes information.

- Jag vill hålla mig informerad om vad som sker inom kulturlivet i landet, säger Marita Ulvskog som inte kunde lova några pengar vare sig till förlängd danssatning på Byteatern, eller till ett internationellt nätverk för kulturmiljöpedagogik med säte i Kalmar.

Till Kalmar kom hon främst för att lyssna på Byteaterns chef Jan Dzedins och tidigare chefen, numera ordförande, Bertil Herzberg. De berättade om en mycket uppskattad men dyr danssatsning och funderade kring möjligheten att samarbeta inom dans i sydostlänen.

Tankar på samarbete

Marita Ulvskog kontrade med att berätta om tankar på att olika danskompanier i framtiden kanske kan arbeta längre perioder på olika regionala teater för att skapa spännande samarbete mellan olika teaterformer eller kanske till och med mellan dans och bild.

Länsmuseet å sin sida kunde rapportera hur väl allt fungerat under de tre åren med museets nationella uppdrag inom kulturmiljöpedagogiken Alla Tiders Historia. Marita Ulvskog puffade själv för uppdraget efter besök i Kalmar 1997.

Nationellt nätverk har bildats

Nu kunde Ebbe Westergren berätta om ett samarbete med kommuner i hela landet och med sju länder i världen. Under resans gång har också ett nationellt nätverk för kulturmiljöpedagogik bildats. Nu vill museet ha uppdraget att initiera och samordna ett internationellt

nätverk. Inte heller det kunde Marita Ulvskog säga ja till direkt men gav museet rådet att hitta samarbetspartners både inom kulturdepartementet, Skolverket och utbildningsdepartement.

Det är det socialdemokratiska partiet som tagit initiativ till besöket i Kalmar län.

- Vi ville gärna visa vad som sker både inom designen i Pukeberg, på länsmuseet och inom Camerata Roman i Oskarshamn, säger Gert Wollinger.

GUNILLA PETRI

0480-592 37

gunilla.petri@barometern.se

TM Läs mer på sidan 28

Gunilla Petri
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.