Annons

Minister hyllar lokal it-satsning

Snabb uppkoppling är en bristvara som kan påverka utvecklingen för länet. Men Anna Karin Hatt (C) tror att byalagen kan fixa sina egna nätverk.
Kalmar • Publicerad 20 mars 2012
It-minister Anna Karin Hatt (C) är imponerad av Kalmar läns landstings projekt med e-hälsa, men mindre imponerad av bredbandshastigheten.  Foto: Anders Johansson
It-minister Anna Karin Hatt (C) är imponerad av Kalmar läns landstings projekt med e-hälsa, men mindre imponerad av bredbandshastigheten. Foto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

”Glest befolkade län som Västerbotten och Norrbotten utmärker sig som jämförelsevis fibertäta, medan fibertäckningen är betydligt lägre i det mer tätbefolkade Kalmar län”, står det i rapporten.

It-minister Anna-Karin Hatt (C) var på besök i Kalmar för att berätta om regeringens digitala agenda. Ett rundabordssamtal avslutades också med att regionförbundet och landstinget skrev under en avsiktsförklaring om att jobba efter en regional digital agenda.

Annons

– Vi jobbar nu för att öppna upp och öka it-användandet. Det är fortfarande 10 procent som tillhör det digitala utanförskapet. Men nu jobbar vi på bred front för att få fler att använda internet.

Anna Karin Hatt lovar inga extra satsningar till länet när det gäller fiberutbyggnad utan hänvisar till regeringens anslag på 500 miljoner kronor för utbyggnad av it-hastigheten. Hon hyllar också regionförbundets beslut från i februari där de siktar på att 100 procent av länet ska få tillgång till 100 megabit till 2020.

I morgon klubbar riksdagen igenom en ny datalagrings-lag som många menar sätter käppar i hjulet för frihet och utveckling inom it, hur rimmar det med din ambition?

– Det är väl ingen hemlighet att mitt parti inte är förtjusta i lagen. Men jag ser det väl mest som en ”present” från förre justitieminister Thomas Bodström (S). Han drev frågan i EU och sedan måste vi rätta oss efter parlamentets beslut. Vi har dock minimerat effekterna av lagen. Vi ska heller inte glömma bort att den kan vara ett viktigt verktyg mot brottslighet.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons