Mindre öppet trots fler apotek

Kalmar får allt fler apotek men inte ett enda av dem har öppet längre än till klockan 19.
Kalmar • Publicerad 20 juli 2012

Det innebär att servicen är sämre här än i både Karlskrona och Växjö där det går att köpa medicin fram till klockan 21. Där finns nämligen Cura-apoteket som ligger i anslutning till Ica-butiker som ofta har öppet länge.

Fram till 2009 då apoteksmarknaden avreglerades hade Apoteket Sundet på länssjukhuset öppet till klockan åtta på kvällarna.

– Det kom inga kunder, sjukhuset blir dött på kvällarna, så vi lade tiden på morgonen och började öppna klockan åtta på morgonen i?stället och då är det fullt av folk, säger Jan Åderman, regionchef för Apoteket AB.

Han menar att de minskade öppettiderna inte har något med avregleringen att göra utan säger att apoteken tvärtom har mer öppet nu. Apoteket i Berga centrum har till exempel fått lördagsöppet.

Oscar Schygge, chef för apoteket Sundet, poängterar att det finns jourdoser på akuten för den som behöver medicin akut på tider när apoteket inte är öppet.

– Det är svårt att ta höjd för akutfall, folk kan bli sjuka och behöva medicin klockan fyra på natten, säger Oscar Schygge.

Genomsnittliga öppettider på vardagar: Kalmar: 8 timmar, 21 ­minuter. Karlskrona: 9 timmar, 22?minuter. Växjö: 9 timmar, 5 minuter.

I Kalmar län håller apoteken öppet i snitt 8-8,5 timmar.?Det placerar länet i botten­skiktet i riket ihop med Norrlandslänen Väster­botten, Gävleborg och Dalarna samt Värmland.

Bara Jämtlands län har ännu sämre öppettider än Kalmar län.

Dock har apoteken totalt sett öppet fler timmar nu än före avregleringen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.