GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljonprojekt när Malmfjärden ska muddras

Projektet med att muddra Malmfjärden tar allt fastare form. 30 miljoner kronor från EU och Havs- och vattenmyndigheten ska användas under fyra år.
Kalmar • Publicerad 30 november 2017
Här är roboten som ska göra rent i Malmfjärden.
Här är roboten som ska göra rent i Malmfjärden.

Någon gång runt månadsskiftet april/maj ska muddringen av Malmfjärden sätta i gång. Sammanlagt ska 40 000 kubikmeter bottenslam tas upp, avvattnas och renas från tungmetaller och annat.

Kommunen samarbetar med professor William Hogland vid Linnéuniversitetet i det stora projektet, som ska rena Malmfjärden, men inte göra den badbar.

– Nja, där taggar vi ner lite från tidigare löften, säger Benny Wennberg, förvaltningschef på servicekontoret.

– Men gör vi inget kan man snart inte simma där ens vid Ironman, säger han.

Det är västra delen av Malmfjärden, mot Fredriksskans, som ska muddras, och slammet ska försiktigt sugas upp med hjälp av robotar. Slammet ska sedan avvattnas i stora containrar på andra sidan Ängöleden, och därefter ska man se vilka ämnen, till exempel tungmetaller, som kan utvinnas och användas.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.