Miljöfrågor engagerar många

Kalmar Artikeln publicerades
Lennart Svenzén, lantbrukare på Nöbble gård, berättade för besökarna om gårdens satsningar på allt från solel till ekomjölk och rapsolja.
Foto:Paul Madej
Lennart Svenzén, lantbrukare på Nöbble gård, berättade för besökarna om gårdens satsningar på allt från solel till ekomjölk och rapsolja.

Intresset för miljö- och hållbarhetsfrågor ökar snabbt. När Linnéuniversitetet och Kalmar kommun bjöd in till Hållbarhetssafari anmälde sig 400 personer, dubbelt så många som arrangörerna hade hoppats på.

"En resa genom miljöåtgärder i kommunen". Så lanserades 2016 års Hållbarhetssafari när den presenterades.

Under dagens bjöds deltagarna in till två mötesplatser, Nöbble gård och Moskogen. På varje plats fick besökarna lyssna till fyra korta informationer om olika ämnen kring hållbarhet och miljö.

– Det här är andra året vi arrangerar en Hållbarhetssafari. I år har vi temat maten i kretsloppet. Vi ger en inblick i både hur maten produceras som på Nöbble gård, till hur matresterna tas om hans och exempelvis blir biogas, energi, berättar Karin Löfström, miljöstrateg på Kalmar kommun.

  400 personer anmälde sig till safarin, är du överraskad?

  – Vi är oerhört överraskade och glada. Förra året lockade safarin 150 personer, vi hade budgeterat för 200 personer i år. Det blev dubbelt så många. Inte minst märker vi ett stort intresse från gymnasieskolorna i länet, fortsätter Karin Löfström.

  Två av de elever som besökte hållbarhetssafarin var Maja Augustsson och Elisabeth Norberg från Mönsterås gymnasieskola.

  – Det har varit en intressant dag, miljöfrågorna är väldigt viktiga. Speciellt intressant har det varit att lyssna på satsningen på solel här på Nöbble gård, förklarade Maja Augustsson och Elisabeth Norberg innan de gick till nästa information.

  När det gäller solel och kunde Kalmar energis marknadschef avslöja en nyhet.

  – Solcellspanelen har på Nöbble gård är på 4 000 kvadratmeter, nu planerar vi för ytterligare en storsatsning på solel i flygstaden. Då talar vi om solceller på totalt 20 000 kvadratmeter, en av de största i Europa. Vi har skrivit ett arrendeavtal och om alla beslut blir positiva borde en del av anläggningen stå klar till nästa sommar, säger Staffan Larsson.