Mikael Eklund: ”Stillbildens styrka är ögonblicket”

Kalmar Artikeln publicerades

Dagens bildjournalister ska hantera både stillbilder och rörligt material. Det viktigaste är att berätta människors historia på ett respektfullt sätt, vare sig det gäller rörligt eller inte. Trots det är jag lite extra förtjust i stillbilden.

Dess styrka ligger i det frusna, tysta ögonblicket. Den får mig att stanna upp, väcker känslor och ger tid för reflektion och eftertanke. En skön paus i dagens hektiska mediebrus.

Under de senaste åren har mediehusens besparingar gått hårt mot bildjournalistiken, fotografer har sagts upp och bildredaktioner lagts ner. Stillbilden som berättarverktyg har allt mer hamnat i skuggan av klickmonster, mobilfilmer och arkivbilder.

Vi får hoppas att 2019 blir året då bildjournalistiken vinner mark igen. Jag läste i tidningen Journalisten att Göteborgs-Posten anställer fyra nya bildjournalister.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.