Migrationsverkets handläggare krävde 100 000 - säger att han skämtade

Kalmar Artikeln publicerades

En handläggare på Migrationsverket i Kalmar har anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd efter att ha krävt 100 000 kronor från en sökande för att utse en handläggare till den sökandes ärende.

Handläggaren ska ha formulerat ett mejlsvar till den sökande, med helt korrekt information. Tillagt i mejlet ska det sedan ha stått att handläggaren kommer att utse en handläggare till den sökandes ärende om han får 100 000 kronor.

Den sökande tog kontakt med Migrationsverket för att anmäla det hela och av den interna utredning som Migrationsverket har gjort framkommer att handläggaren har sett det hela som ett skämt. Han ska ha skrivit den extra raden i syfte att skämtsamt visa för en kollega innan han tog bort det igen och skickade. Han ska ha blivit chockad när han insåg att raden fanns med i det mejl han sedan skickade.

Den interna utredningen, som startades i december förra året, har lämnats över till myndighetens personalansvarsnämnd med förslag om att ärendet ska anmälas till åtal för tagande av muta och att handläggaren ska bli av med jobbet. I andra hand bör handläggaren få disciplinära åtgärder, enligt den interna utredningen.