GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mejlbombade Kalmar – kan få superservice

Mejlterrorn fick Kalmar att ge upp – de slutade svara på de hundratals mejlen. Men kvinnan har rätt, enligt justitieombudsmannen.
Nu kan kommunen tvingas anställa en kontaktperson. Kostnaden för detta, en halv miljon kronor.
Kalmar • Publicerad 11 juli 2014

I januari beslutade kommunstyrelsen i Kalmar kommun, enhälligt, att neka en Kalmarkvinna rätten att rätten att begära ut offentliga handlingar.

Beslutet togs efter det att kvinnan under lång tid begärt ut tusentals handlingar. I sitt beslut motiverade kommunstyrelsen med att kvinnan missbrukade offentlighetsprincipen och att hennes regelmässiga massbegäran om utlämnande av handlingar hade ett provokativt syfte.

Kalmarkvinnan JO-anmälde i våras att kommunen nekade att behandla hennes olika begäran om att få ut handlingar.

I sitt beslut konstaterar nu JO att beslutet att neka kvinnan att få ut offentliga handlar är rättsstridigt och oförenligt med bestämmelserna i Tryckfrihetsförordningen, offentlighetsprincipen.

Beslutet från JO överraskar inte kommundirektör Kenneth Condrup.

– Jag är själv jurist så jag anade ju att ärendet skulle sluta med att vi kritiseras av JO. Det vi ville göra med vårt beslut att neka kvinnan var att uppmärksamma att lagstiftningen, i vårt tycke, inte är modern och att den inte är anpassad efter dagens digitala samhälle. Den fungerade när privatpersoner skrev brev med frimärke och begärde ut handlingar, inte nu när en person bara under en natt kan begära ut tusentals handlingar, säger Kenneth Condrup.

Vad får JO:s beslut för konsekvenser Kalmar kommun?

– Vi måste rätta oss efter beslutet, det innebär med största sannolikhet att vi måste anställa en person som bara hanterar kvinnans omfattande kontakter med kommunen. En kostnad på 400 000 - 500 000 kronor som vi får ta ur kommunens budget, skattebetalarna får stå för den kostnaden. Den lösningen har redan Sveriges kommuner och landsting, SKL, rekommenderat oss, fortsätter Kenneth Condrup.

Kan kommunen driva frågan om att slippa tvingas lämna ut tusentals handlingar vidare på något sätt?

– Den frågan blir nu en politisk fråga, det handlar om att ändra på lagstiftningen. Rent lokalt kommer JO:s beslut att återrapporteras till kommunstyrelsen som då får möjlighet att diskutera frågan igen, säger Kenneth Condrup.

Kalmarkvinnan själv reagerade snabbt på JO:s beslut. Redan på torsdagskvällen mejlade hon Kalmar kommun och både begärde ut nya handlingar, cv:n på chefer och anställda, samt krävde att hennes tidigare begäran om handling som kommunen inte behandlat nu ska behandlas.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.