GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mediciner mot narkotika bakom fler dödsfall än heroin

Medicin mot narkotikamissbruk dödar fler människor än heroin varje år.
Ändå är forskare överens om att medicinen och behandlingsprogrammen gör mer nytta än skada.
Kalmar • Publicerad 10 oktober 2017

Medicinerna ska hjälpa missbrukare att leva ett normalt liv. Men tabletterna säljs olagligt i missbrukskretsar. Och tillsammans orsakar de fler dödsfall än den dödligaste narkotikan heroin.

Det handlar om medicinerna metadon och Subuxone. Preparaten används i de så kallade Laro-programmen där illegal narkotika ersätts med mediciner under strikta kontroller. Syftet är att patienten ska få möjlighet att bygga upp ett normalt liv och kunna fungera i samhället.

Problemet är att medicinerna också säljs illegalt, och injiceras i missbrukskretsar. Ofta med dödlig utgång. Bara metadon dödar ungefär lika många personer som heroin varje år. Subuxone särredovisas inte i socialstyrelsens statistik. Det ingår i gruppen andra narkotiska substanser, vilken dödat 34 personer i Kalmar län de senaste åtta åren.

Kritiker hävdar att medicinen som missbrukas kommer från Laro-programmen. Personer i behandling smugglar ut medicin och säljer till personer i aktivt missbruk.

Men kritiken är bara delvis sann. En stor del av de narkotikamediciner som missbrukas kommer från annat håll.

Socialstyrelsen har undersökt polisens beslag av buprenorfin. Alla preparat har ett produktnummer, vilket gör att det går att se var de sålts.

– De flesta beslag av buprenorfin kom från preparat som sålts i Frankrike, säger Anders Ledberg, som forskar inom alkohol- och drogfrågor på Stockholms universitet.

Björn Johnson, professor i Socialt arbete vid Malmö högskola, har lett en stor undersökning av Laro-programmen i södra Sverige. Omkring 400 tidigare missbrukare som nu får behandling har intervjuats. Han konstaterar att det förekommer att patienter missbrukat eller sålt sina mediciner.

– Det var 5 procent som sa att de hade sålt eller delat med sig i stor utsträckning den senaste månaden, säger Björn Ohlson.

Samtidigt gör Laro-programmen stor samhällsnytta, förklarar Björn Johnson. Alternativet är oftast att människor är ute i ett aktivt missbruk, med förödande konsekvenser både på ett mänskligt och samhällsekonomiskt plan.

– Det är en behandling med många fördelar, men också med risker. Medicinfri behandling ska alltid finnas tillgänglig för den som vill ha sådan vård, men Laro-behandlingen behövs som alternativ, säger Björn Johnson.

Han tror på Laro-programmen. Men de behöver utvecklas.

– Det handlar om att förbättra kontrollen där det läcker. Och att tillgodose fler sociala behov, säger Björn Johnson.

Rasmus Jeppsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.