Annons

Mats Andersson: Mats Andersson: Helt plötsligt dominerade pandemin allt

Ytterligare ett debattår kan läggas till historien. Ett mycket annorlunda år även för samhällsdebatten. Vem kunde för ett år sedan ana att ett litet coronavirus, covid-19, skulle dominera all samhällsdebatt? Ingen!
Mats AnderssonSkicka e-post
Publicerad 11 januari 2021
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Montage

Det är alltid både spännande och roligt att sätta sig ned så här i inledningen av ett nytt år och sammanställa statistiken för det gångna debattåret.

Årets siffror är på många sätt lika tidigare års. Det är med stor glädje och ödmjukhet jag kan konstatera att Barometern-OT:s debattsida fortfarande lever ett mycket vitalt liv.

Annons

Förutom de hundratals politiska inlägg som är grunden för samhällsdebatten fortsätter debatterna att locka många fristående debattörer, drygt 150 2020.

Det är både intressant och spännande att konstatera att 2020 års två mest lästa texter, digitalt, är skriva av just två fristående debattörer. Rätt ämne lockar alltid läsning.

Men om allt så här långt varit sig ganska likt tar det stopp där. Årets näst mest diskuterade ämne, endast efter det ständiga toppämnet sjukvård, är coronapandemin.

Under 2020 har pandemin diskuterats ur alla tänkbara vinklar i hela 81 artiklar. Och, dessvärre, har vi ännu inte fått uppleva hur pandemin tynar bort och blir ointressant. En inte alltför vågad gissning är att coronapandemin, vaccinering och politisk hantering, kommer att vara ett hett ämne även i år.

Noterbart är också att samtidigt som pandemin seglat upp som ett av de stora debattämnena är diskussionen som rör integration och migration inte alls aktuell idag. 2018 var just integration och migration det fjärde mest diskuterade ämnet. 2020 tog sig den debatten inte ens upp topp tio.

Avslutningsvis - ett stort tack till alla er som håller samhällsdebatten levande. Nu ser jag fram emot ett nytt spännande debattår!

Annons
Annons
Annons
Annons