Märkligt molnfenomen över Kalmar: ”Aldrig sett något liknande”

KALMAR Artikeln publicerades
Så här såg det ut ovanför Kalmar på tisdagskvällen.
Foto: Fredrik Råberg/Lisa Fogby
Så här såg det ut ovanför Kalmar på tisdagskvällen.

Ett märkligt molnfenomen på tisdagskvällen fick många Kalmarbor att reagera.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Lisa Fogby som fångade händelsen på film.

Dramatiska skyar tornade upp sig ovanför Kalmar häromkvällen. Bland gråsvarta regn- och åskmoln dök också plötsligt en lång, horisontell molnformation upp som såg ut att svepa över staden på låg höjd. En syn som väckte mångas uppmärksamhet. ”Nu rullar domedagen in”, skojade en medlem i Kalmargruppen på Facebook. ”Sockervaddshimmel”, kommenterade en annan.

Se molnet dra fram över Kalmar:

Filmat av Daniel Sunebrink och Lisa Fogby

– Det handlar om en så kallad molnrulle, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Fenomenet, som går under namnet volutus på latin, kan till exempel uppstå när kall luft sjunker från ett åskmoln. Då trycks varmare och fuktigare luft uppåt, kyls ner och bildar ett moln. Detta sätts samtidigt i rotation och får sin cylinderform. Rullarna kan bli flera mil långa och upplevas svepa fram väldigt snabbt eftersom de bildas på låg höjd.

– Det är inte speciellt ovanligt att de uppstår i samband med åskoväder, säger Jon Jörpeland.

Lisa Fogby fångade molnets framfart på film från sin bostad på Malmen i Kalmar.

– Det var verkligen häftigt, jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger hon.

Se fler bilder på molnrullen:

+ 11

FAKTA

Molnrulle

När kall luft tränger in under varm och fuktig luft framför åskmolnet eller fronten, trycks den fuktiga luften upp i höjden och kyls varvid ett moln bildas. Molnet sätts också i svag rotation varvid formen blir en lång rulle.

Översidan på molnet kan bli ganska skarp då den fuktiga luften stiger till en bestämd höjd när den roterar. När den framvällande kalla luften passerar uppstår ofta en kraftig vindökning eller vindstöt, ofta också en vindvridning och därefter blir vinden byig.

Källa: SMHI

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.