GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Marcus Oscarsson: Gå och rösta - annars får man inte gnälla en enda gång på fyra år

Valvindarna sveper mycket starkare än vanligt genom Sverige inför söndagens val. Från Smygehuk till Treriksröset – överallt pratar folk om valet. Intresset och engagemanget är på topp men så även osäkerheten.
Marcus Oscarsson
Valet 2018 • Publicerad 6 september 2018 • Uppdaterad 7 september 2018
Marcus Oscarsson
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det råder en genuin ovisshet kring vad som kommer att hända med Sverige dagen efter valet. För det första vet ingen vad resultatet blir på valvkvällen. Och för det andra är det högst oklart vad resultatet kan ge för regering. Partierna har lyckats väldigt olika med sina respektive valkampanjer.

Vänsterpartiet har haft en mycket framgångsrik valkampanj och Jonas Sjöstedt har varit självsäker och slagkraftig i debatterna. V har seglat på en framgångsvåg under många månader, inte minst tack vare budgetsamarbetet med regeringen.

Miljöpartiet var fullkomligt nere för räkning så sent som i somras. Men plötsligt slog extremvärmen och den förödande torkan till och MP steg lika snabbt i opinionen som oroskurvorna för klimatförändringarna.

”"Sannolikheten för en blocköverskridande lösning är större än i mannaminne och Sveriges politiska karta kan komma att ritas om i grunden.””

S kan stoltsera med stark tillväxt, fallande arbetslöshet och den lägsta statsskulden sedan 1977 men ändå är partiet på väg mot sämsta valresultat någonsin. En stark ekonomi gör att frågan faller bort från valrörelsen. S har dock ökat i slutspurten och Rödgröna har god chans att bli större än Alliansen.

Liberalerna har en tuff mandatperiod bakom sig men tack vare en skicklig partiledare har man lyft i valrörelsen. Och blir det en blocköverskridande lösning efter valdagen kan man räkna med att Jan Björklund får spela en nyckelroll.

Centern har lyft till högsta nivån på 30 år och kan bli vågmästare. Men många väljare känner sannolikt osäkerhet kring Annie Lööfs planer om valet står mellan en M-ledd regering beroende av SD och en mittenregering som kräver S-stöd. Räkna med att strålkastarljuset riktas mot Centern på valkvällen.

Vinna eller försvinna gäller för Moderaterna. Statsministerposten ligger inom räckhåll men om man misslyckas kan en svår tid i opposition vänta – särskilt om SD blivit största oppositionsparti. Därför kommer Ulf Kristersson gå all in för att bilda regering.

KD har i grevens tid klättrar över 4 procent-spärren tack vare en stark valspurt av Ebba Busch Thor. Om Alliansen vinner kan hon bli valets segerdrottning. Men det är ännu osäkert om de nya väljarna faktiskt även röstar på KD på valdagen.

SD är på väg mot ett nytt rekordval och kanske blir det precis som 2014 ett jättelyft klart över opinionssifforna när rösterna väl börjar räknas. Men mätningarna spretar från 16 till 25 och ingen vet var det slutar.

Följande frågor torde avgöra valet 2018:

# Kan Moderaterna övertyga osäkra väljare om att de kan leda en stabil alliansregering som inte blir beroende av SD?

# Kan Socialdemokraterna regera vidare om de Rödgröna blir större än Alliansen?

Det paradoxala är att svaret på söndag kväll mycket väl kan bli nej på båda frågorna. De Rödgröna kan komma att bli flera procentenheter större än Alliansen i samband med att många väljare känner sig osäkra på hur stort inflytande SD får på en moderatledd regering. Samtidigt kan det trots det bli omöjligt för Stefan Löfven att bilda regering om SD går samman med Alliansen och röstar bort de Rödgröna.

Allt kommer då att handla om hur Annie Lööf och Centerpartiet väljer att agera. Och de lär i sin tur snegla på Jan Björklund och Liberalerna som om möjligt är ännu mer benägna att markera att de inte ens vill riskera att hamna i beroendeställning till Sverigedemokraterna. Till detta kan man lägga den stora osäkerhetsfaktorn kring hur stort SD blir på valkvällen. Valkampanjen har kantats av motgångar som dubbelt medborgarskap, abortfrågan, interna avhopp och till och med Frankrikes president har markerat mot SD. Men samtidigt kan partiet ha en stor dold potential bland väljarkåren som inte synts i mätningarna. Missnöjet med regeringens flykting- och integrationspolitik är stor liksom oron kring brottsligheten.

Sannolikheten för en blocköverskridande lösning är större än i mannaminne och Sveriges politiska karta kan komma att ritas om i grunden. En sak till – om någon fortfarande tycker att politik är tråkigt så är det dags att vakna till. Hur det än går på söndag så har jag bara ett sista önskemål – gå och rösta! Annars får man inte gnälla en enda gång på fyra år.