Annons

Mänsklig kedja protest mot nazisternas närvaro i Almedalen

Ideella organisationer bygger upp en skoinstallation mitt på hamnplanen i Visby i protest mot nazisternas närvaro i Almedalen.
Visby • Publicerad 5 juli 2018

Här saknas innehåll

Ideella organisationer bildade en mänsklig kedja på hamnplan i Visby och började bygga ett skoberg, som protest mot nazistiska NMR:s närvaro i Almedalen.
Ideella organisationer bildade en mänsklig kedja på hamnplan i Visby och började bygga ett skoberg, som protest mot nazistiska NMR:s närvaro i Almedalen.Foto: Birgitta Hultman

Torsdagen är socialdemokraternas dag i Almedalen, men det är också den dag när nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, börjar synas på många platser. De syns i folkvimlet där de, ofta övervakade av poliser, går klädda i sina vita tröjor.

På hamnplanen i Visby, där NMR har demonstrationstillstånd senare under torsdagen, byggdes en skoinstallation upp på förmiddagen. Ett stort antal aktivister från olika organisationer ställde upp sig i en lång kedja och langade skor som lades i en stor hög. Allt till minne av de skoberg från nazisternas offer, som efter andra världskrigets slut hittades, bland annat i koncentrationslägret i Auschwitz.

Annons

Det är organisationen Make Equal som står bakom årets protest, som också genomfördes förra året.

”I år är NMR tillbaka. Idag återuppstår därför skoinstallationen mitt emot den plats där nazisterna fått polisens tillstånd att demonstrera. Representanter från det svenska civilsamhället bygger den tillsammans”, skriver Make Equal i ett pressmeddelande.

Skoberget växer.
Skoberget växer.Foto: Birgitta Hultman
Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons