"Många lärare tar för givet att vi tjejer ska vara duktiga”
Skolmiljön ska vara lärande och lugn. Men det är också i skolan som stress och press får många unga att må dåligt. För att möta den situationen och finnas där som stöd och stöttning ändrade elevkåren på Stagneliusskolan i Kalmar på sina mål.
”Snygg och glad är budskapet, livet är okej och jag mår bra. Men det gäller att inte ta åt sig. Livet är inte perfekt hela tiden. Man ska inte behöva dölja det. Och vi mår inte bra alltid, det vet vi egentligen alla”Lova Hådding, elevkårsordförande.
– När jag blev vald till ordförande för elevkåren var det viktigt för mig att arbeta med andra frågor än bara nöjen. Vi har arbetat med att lyfta upp problem som mäns våld mot kvinnor och även psykisk ohälsa. Och även om inte alla på skolan kanske uppskattade det var förändringen väldigt uppskattad hos en stor majoritet, säger Lova Hådding.
Barometern-OT träffar Lisell Marcusson, 17 år, Natalia Gren, 17 år, Adam Carlsson, 19 år, och Lova Hådding, 17 år, alla aktiva inom elevkåren. Alla också mycket medvetna om att psykisk ohälsa, på olika nivåer, är en del av vardagen för många gymnasieelever.
– Man kan må dåligt av många olika skäl. Sociala medier är ett problem. Men det finns också andra saker man kanske inte tänker på. På en skola finns normer, oskrivna normer, som är tuffa att hantera. Det kan handla om en så enkel sak som klädsel. Här på skolan är många snyggt klädda, ja till och med lärarna har slips och skjorta. Har man lite dålig självkänsla eller kanske inte riktigt har råd att följa trenderna, då kan det bli stress och man mår dåligt av det, säger Natalia Gren.
När eleverna själva diskuterar med varandra om stress och press som orsak till att må dåligt är det en tuff bild som målas upp. En verklighet där många, framförallt tjejer, sätter tuffa krav sig själva. Höga betyg är vad som gäller, låga betyg är ett misslyckande. Men också en verklighet där även lärare, indirekt, sätter press på många tjejer att lyckas.
– Många lärare tar för givet att vi tjejer ska vara duktiga. Man får frågor om sina provresultat på ett sätt som ytterst få killar får. Det är mer jargongen, ”äsch, det är ju pojkar du vet” när de inte lyckas. Det gör att pressen på mig ökar, den är inte alltid lätt att hantera, säger Lisell Marcusson.
För de fyra finns det en gemensam nämnare som påverkar dem mycket mer än de egentligen vill. Sociala medier. Och där är det inte mobbning och skitsnack som lyfts fram. Men att det förekommer är ingen hemlighet, det har alla ungdomar på något sätt sett eller hört.
– Det finns annat. Sitter jag och tittar på exempelvis Instagram slår det mig att alla alltid ska se så perfekta ut. Snygg och glad är budskapet, livet är okej och jag mår bra. Men det gäller att inte ta åt sig. Livet är inte perfekt hela tiden. Man ska inte behöva dölja det. Och vi mår inte bra alltid, det vet vi egentligen alla, säger Lova Hådding.
Vad kan ni då göra för att minska stressen och pressen och minska risken för att må dåligt?
– Jag skulle vilja förändra skolan, vi ska inte behöva lägga vår fritid när vi skulle behöva ta en promenad, umgås med vänner eller vila med massor av läxor och plugg. De läxor vi får borde vi få tid till att göra under skoldagen. Det skulle betyda mycket, säger Lisell Marcusson.
– Sedan måste vi tjejer, det är dock lätt att säga svårare att göra, minska kraven på oss själva. Vi är bra utan högsta betyg i allt, hela tiden. Samma sak med sociala medier, att lägga ifrån sig mobilen en timme då och, det skulle alla må bra av. Det är faktiskt riktigt skönt när mobilerna samlas ihop och läggs undan under lektionstid, annars sitter jag ju där och kolla hela tiden, fortsätter Natalia Gren, med ett snett leende.
Killarna då? Vad krävs av dem?
– Jag vet ju vad det handlar om. Vi måste öppna upp oss, visa känslor, tala om hur vi mår. Det är okej att vara ledsen och gråta. Vi gömmer oss ofta bakom en lite tuff fasad som vi behöver bryta oss ur. Det finns en machokultur som inte sällan är kopplad till psykisk ohälsa, man döljer sin problem och låtsas vara tuff. Vi måste våga bryta normerna för hur en kille förväntas vara, säger Adam Carlsson.
Lisell Marcusson, Natalia Gren, Adam Carlsson och Lova Hådding är väl medvetna om att psykisk ohälsa är ett stort problem för många ungdomar. En insikt och en självklar hållning om att det som inte är bra måste bli bättre.
– Det är i skolmiljön många av oss mår dåligt. Till viss del handlar det, som vi sagt, om våra egna krav på oss själva. Men det handlar också om normer som liksom bara finns och om lite för höga förväntningar på oss. Men det är inte givet att man ska behöva må dåligt, vi måste förändra miljö så att fler slipper må dåligt. Det är inte en omöjlighet, det ska gå, säger Lova Hådding.