Män i bedrägerihärva riskerar fängelsestraff

Reservdelar för 100 000-tals kronor plockades ut från butiken och omvandlades till varor som det kommunala bolaget fick betala. Men bubblan sprack och nu riskerar de inblandade fängelsestraff och skyhöga skadestånd.
Kalmar • Publicerad 7 november 2003

För drygt ett år sedan avslöjades bedrägerihärvan vid ett av Kalmar kommuns bolag. Detta efter att rykten cirkulerat om skumraskaffärer och ett anonymt brev nått bolagets vd.

Polisutredningen ledde fram till att tre personer åtalades, varav två anställda på bolaget. Den tredje är chef på det företag där varorna hämtades ut.

Bilreservdelar på kredit

I korthet gick bedrägerierna, enligt åklagaren, till på följande sätt: Den anställde på det kommunala bolaget hämtade på kredit ut bilreservdelar som han och chefen behövde från företaget. När det var dags att betala ändrades fakturan så att varuslaget passade in i kommunbolagets verksamhet. Detta gjordes med säljarens medverkan. När räkningen nådde bolaget attesterades denna av den åtalade chefen.

På torsdagen inleddes rättegången mot de misstänkta. Den anställde berättade om hur man gått tillväga för att vilseleda arbetsgivaren. Enligt honom skedde allt med den närmaste chefens goda minne.

- Jag hämtade reservdelar både åt honom och mig själv. Dessa använde vi sedan när vi reparerade våra egna eller andras bilar. Jag har säkert hjälpt 80 procent av de anställda, däribland vd:n, på bolaget med reparationer, berättade den anställde.

Obetald övertid

Men trots detta medgivande menar han att det inte var frågan om bedrägeri. I dag motiverar han sitt handlande med att han hade stora krav på arbetsgivaren för obetald övertid. Det skulle röra sig om 700 timmar.

- Vi fick inte jobba övertid men det var nödvändigt för att verksamheten skulle fungera. Därför frågade jag chefen om jag som ersättning i stället kunde ta ut ersättningen i varor. Han sa okej.

Enligt den anställde hade chefen redan tidigare utnyttjat konstruktionen med att plocka ut reservdelar, ändra innehållet

i fakturorna och låta bolaget betala.

Nekar till all inblandning

Trots att chefspersonen attesterat bluffakturor för över en halv miljon kronor nekar han till all inblandning. I förhör i tingsrätten sade han sig inte alls känna till någon överenskommelse om hur övertiden skulle betalas ut.

Det faktum att han attesterade fakturorna innan de betalades viftade han bort med att han inte visste vad han skrev på. Han misstänkte ingenting.

En förutsättning för att de omfattande bedrägerierna skulle kunna genomföras var att säljaren av reservdelar ändrade och skickade ut felaktiga fakturor. För detta är han åtalad för medhjälp till grovt bedrägeri.

Utan säljarens medverkan hade inte lurendrejerierna kunnat pågå i drygt 1,5 år. Men inte heller han säger sig anat att det var något skumt med det hela.

Erkänt osant intygande

- Jag fick frågan om att ändra fakturorna från den anställde. Visst blev jag lite fundersam men när jag gick klartecken från hans chef trodde jag allt var i sin ordning. I efterhand inser jag att jag varit godtrogen, säger säljaren, som erkänt brottet osant intygande.

Den omfattande rättegången fortsätter i tingsrätten i dag, fredag. Då kommer bland annat flera högre chefer på det kommunala bolaget att vittna.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.