"Man får inte ta det som händer för givet"

Kalmar • Publicerad 31 januari 2003

Kalmar.

Omringad av säpovakter, skolpersonal, hovdam och pressekreterare från hovet ägde Barometern-OTs intervju med drottning Silvia rum inne på Stagneliusskolans rektorsexpedition strax före avfärd.

Vad tyckte Drottningen om FN-rollspelet?

- Det var mycket spännande. Ett fantastiskt initiativ. Det är mycket utvecklande och jag vill rikta en eloge till skolan, rektor och lärare som genomför spelet. Jag tycker att det vore underbart om fler skolor skulle ta upp modellen. Det betyder mycket på många plan. Eleverna kan vara med och se vad som händer och förstå hur FNs arbete är uppbyggt.

Så Drottningen är positiv till rollspel i den här formen?

- Ja. Det är mycket positivt. Det är aktivt och utvecklande och ger också en säkerhet att ställa sig upp och tala inför publik.

Vad tycker Drottningen är viktigt för Sveriges ungdom att lära sig i skolan och i livet?

- Det är viktigt att följa med och vara alert på vad som händer i samhället. Man får inte ta det som händer för givet utan se på omvärlden med kritiska ögon. Det är viktigt för framtiden att ungdomarna gör detta för det är viktigt för demokratin med aktiva medborgare.

Hur ser Drottningen på sin egen skolgång - har Drottningen något särskilt minne?

- Jag hade en speciell situation. Först gick jag i skolan i Brasilien och sedan i Tyskland. I Brasilien lärde man sig efter den franska modellen, det vill säga utantill. Man visste precis var saker och ting stod på sidorna. Långt ner till höger eller uppe till vänster. Sedan var det examen och man glömde alltihop lika snabbt.

I Tyskland var skolan uppbyggd kring att eleverna skulle lära sig att tänka själva. Man fick större uppgifter och fick se saker och ting i större sammanhang. Läste vi historia ingick till exempel musikhistoria och konsthistoria. Hade man glömt något om musiken kunde man på så sätt få hjälp av konsten och komma på hur det var. Det var som ringar av kunskap som höll ihop.

Vilket pedagogiskt system passade Drottningen bäst?

- För mig passade det tyska systemet bättre. Det jag lärde mig i skolan på den tiden har jag fortfarande nytta av.

Har Drottningen någon hälsning till våra läsare?

- Det är härligt att vara tillbaka i Kalmar igen. Tyvärr fick jag inte möjlighet att åka över bron den här gången. Och jag vill hälsa till alla läsare.

EMMA NORDANDER

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.