Lycklig återförening vid flyget

Far och barn hade inte sett varandra på sex år. Kriget placerade dem i skilda världsdelar. På torsdagskvällen återförenades de. Nu börjar familjen Fokoe från Liberia sitt nya liv i Mariannelund.
Kalmar • Publicerad 24 februari 2006
Tillsammans igen - efter sex år på skilda håll. Pappa Tamba Fokoe återförenades med sina barn Saa T-Boyd, Abel och Angeline Sía på Kalmar flygplats på torsdagskvällen och barnen fick träffa sin styvmor Monika för första gången. Nu börjar ett nytt liv i Mariannelund för hela familjen.
Tillsammans igen - efter sex år på skilda håll. Pappa Tamba Fokoe återförenades med sina barn Saa T-Boyd, Abel och Angeline Sía på Kalmar flygplats på torsdagskvällen och barnen fick träffa sin styvmor Monika för första gången. Nu börjar ett nytt liv i Mariannelund för hela familjen.Foto: 
Foto: 

Hur ser en pappa ut som snart ska få träffa sina barn som han inte har sett på sex år? Förväntansfull? Euforisk? Nej. Tamba Fokoe ser trött ut, halvsover nästan. Han sitter vid ett bord på flygplatsen i Kalmar tillsammans med sin fru Monika och Daniel Yttermalm, konsulent på Röda korset. Han väntar. Om en kvart landar planet från Stockholm. Ombord finns sjuttonåriga dottern Angeline Sía och sönerna Saa T-Boyd och Abel, 15 och 14 år gamla. När de senast sågs var barnen elva, nio och åtta. Då barn, nu tonåringar. I dag ska familjen äntligen förenas igen. Och Monika ska för första gången möta sin makes barn, sina styvbarn.

För sex år sedan: Krig i Liberia. Familjen splittrades. Barnen fick bo hos sin faster. Pappan flydde. Tamba Fokoe är fåordig när han talar.

Svårt att berätta om kriget - Vi som har gått igenom kriget har svårt att berätta om det. Jag vill bara säga att jag är så glad och tacksam över att jag snart har mina barn hos mig och att vi nu kan leva tillsammans.

Tamba Fokoe flydde via Nigeria till Sverige och Mariannelund. Han träffade Monika, de gifte sig. Förra året fick han permanent uppehållstillstånd och det blev först då möjligt för honom att börja arbeta för att få hit sina barn. När han tog kontakt med Röda korset i slutet av förra året, hade barnen fått sina uppehållstillstånd. Organisationen kunde hjälpa till med resebidrag.

Monika Fokoe säger att hon inte har sovit på två nätter.

- Det är spännande. Jätteroligt att få träffa Tambas barn. Vi har ställt i ordning ett rum åt pojkarna och så får flickan ett eget. Jag har funderat mycket på om det kommer att bli enkelt eller svårt för dem att komma in i det svenska samhället.

Den första tiden kommer att fyllas av myndighetskontakter. Det är mycket som ska ordnas; personnummer, skolgång, hälsokontroll och identitetshandlingar.

- Så behöver vi tid för att lära känna varandra också. Det är det viktigaste, säger Monika Fokoe.

"Nu kommer pappa" Tamba Fokoe väntar. Vi sitter tysta. Plötsligt ropar en liten pojke i restaurangen: Nu kommer flygplanet, nu kommer pappa!

Tamba Fokoe far upp från stolen och springer bort mot ankomsthallens fönster. Ny väntan. Var är de? När kommer de? De andra passagerarna droppar in, en efter en. Piloterna. Flygvärdinnan. För dem alla: Slutet på en helt vanlig flygtur. Och så, äntligen, sist in: Angeline Sía, Saa T-Boyd och Abel Fokoe. För dem: Början på ett

helt nytt liv, i ett helt nytt land.

De förenas med sin pappa och styvmor i en lång, gemensam kram. Kramas igen. Tar ett steg tillbaka, ser på varandra. Så lång tid.

Sedan tar de praktiska göromålen över. Det blir utdelning av jackor, vantar och mössor. Därefter väntar elva mil i bil, hem till Mariannelund. Nu börjar familjen ett nytt liv. Tillsammans. Efter sex år på skilda håll.

Maria Kanje
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.