Svepet: Här är dagens snackisar – vi ger dig koll

Kalmar län Artikeln publicerades
Foto: SUVAD MRKONJIC

Folkfester, kraftprov och valspurter. Det var mycket som rymdes i hela länet denna majlördag. Vi ger dig koll i detta lördagssvep:

Foto: SUVAD MRKONJIC

1. Premiär för Kalmar Actionrun

Eld, vatten och höga höjder. När 1 500 deltagare ger sig ut på premiären för Actionrun i centrala Kalmar på lördagen är det mellan 30 och 40 hinder som ska forceras på smidigast tänkbara sätt. Loppet lär därmed bli både en tuff utmaning för de tävlande och något extra att titta på för åskådarna. Vi var på plats och rapporterade – både med livebilder och tv-inslag.

Fler lopp att ha koll på hittar du i vår guide:

 

Tolvskillingsmarken 2019.
Tolvskillingsmarken 2019.

2. Tolvskillingsmarken i Oskarshamn

Parad, tal, vimmel, knallar, tivoli, musik och fest. Tolvskillingsmarken har en lång och stolt tradition i Oskarshamn och blir även i år en folkfest från morgon till sen kväll i centrala Oskarshamn. Vi var på plats i vimlet och rapporterade:

 

Martin Östensson, Pukebergs BK.
Martin Östensson, Pukebergs BK.

3. Historiskt derby – då vann Pukeberg

Det var första gången Pukebergs BK och Nybro IF möts i seriespel sedan 1980, när vi skriver 2019 i historieboken handlar det om division 3-fotboll. Som väntat blev det då publikfest på Pukevallen där åskådarna fick se Martin Östensson vända matchen på egen hand med sin två mål i 2–1-segern.

 

Scaniamilen 2019.
Foto: Åsa A Cederbom
Scaniamilen 2019.

4. Rekord i Scaniamilen

Förra året kom hela 660 deltagare till start i Scaniamilens rekordstora upplaga vid Havslätts camping i Oskarshamn, ett lopp som har blivit en folkfest för hela familjen sedan starten 2004. I år kom över 700. Vi fanns med när starten gick och rapporterade från loppet.

Fler lopp att ha koll på hittar du i vår guide:

 

Det är valtider igen – och för ölänningarna är det även en folkomröstning utöver EU-valet att ta ställning till. En eller två kommuner – det är frågan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det är valtider igen – och för ölänningarna är det även en folkomröstning utöver EU-valet att ta ställning till. En eller två kommuner – det är frågan.

5. I valet och kvalet? Vi guidar dig!

2018 var det valår. 2019 är det valår. Har du inte redan förtidsröstat är det läge att landa i ett beslut och avge din röst i helgen. På söndagen är det valdag för EU-valet – och inte minst ur lokalt perspektiv i folkomröstningen om en eller två kommuner på Öland. Här har vi samlat all vår bevakning i de viktiga frågorna:

EU-valet: Här hittar du Barometern-OT:s egen EU-valsajt med reportage, intervjuer, fakta, enkätar, åsikter och tester.

Med start klockan 10 liverapporterar vi med TT:s hjälp om valspurten till EU:

Folkomröstning på Öland: Ja eller nej till en kommun på Öland – här kan du läsa vår rapportering inför valdagen på söndagen.

 

Så gick det i dagens matcher...

... för IFK Kalmar: Seger med 4–3 efter en smått galen målkavalkad i andra halvlek. Här kan du se reprisen från matchen:

 

... för Oskarshamns AIK: Här lossnade det verkligen för OAIK – seger med hela 5–1.

 

... uppsnack inför Kalmar FF. Vi bevakar lagets sista träning inför hemmamatchen mot Elfsborg på söndagen och levererar senaste snacket i Avspark KFF senare under dagen. Här är ett urval av våra KFF-publiceringar från veckan som gått:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.