1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Löneavdrag för skämt om muta

Den handläggare på Migrationsverket som skrev till en sökande att han skulle få hjälp om han betalade 100 000 kronor agerade oaktsamt enligt personalansvarsnämnden.

Det var i februari som Migrationsverket anmälde händelsen till sin personalansvarsnämnd efter att ha utrett ärendet internt sedan i december. Handläggaren hade suttit i kundtjänst och svarat på e-post och har sagt att han skulle skämta med en kollega. Därför skrev han efter ett standardsvar till en asylsökande att han skulle utse en handläggare till den sökande om vederbörande betalade 100 000 kronor. Avsikten ska ha varit att visa för kollegan och sedan ta bort textraden innan han skickade meddelandet.

Så blev det inte. Brevet skickades och myndigheten lämnade över det hela till personalansvarsnämnden med förslag att händelsen skulle åtalsanmälas. Handläggaren skulle i så fall misstänkas för brottet tagande av muta och riskera att bli av med jobbet. I andra hand skulle det bli tal om disciplinära åtgärder.

Nu har nämnden fattat sitt beslut. De konstaterar att kundtjänstjobbet inte utgör myndighetsutövning och det i kombination med att han inte hade för avsikt att ta någon muta gör att han inte kan åtalsanmälas. Han blir inte heller av med jobbet eftersom det inte rör sig om avsiktligt eller grovt vårdslöst beteende. Personalansvarsnämnden kallar det hela för oaktsamt, men tar också hänsyn till att handläggaren har varit ärlig och ångerfull.

Handläggaren får däremot 15 dagars löneavdrag på 25 procent av dagslönen.

Läs mer

Fotboll

Sålde fotbollsplanen för en krona –nu vill kommunen köpa tillbaka den

Kosta IF köpte Ekevallen för en krona 2007.

Sport

KFF: Spelarbetygen efter förlusten i Varberg

Riktigt ojämn insats av KFF. Alla betyg utom högsta delas ut.

Begravningar

Bert Högström

I Mönsterås Skogskapell har begravningsgudstjänst hållits för Bert Högström.

Öland

SMHI nobbar södra Öland: ”Förstår att de är besvikna”

Med en ny solmätare skulle Ölands södra udde slåss om segern.

Förlusten mot Lindome

Magplask för OAIK: ”Går inte att bara ställa ut skorna”

Laget utklassade borta mot Lindome IF.

Bilar

Saabentusiasten som bygger sin drömbil: ”Rent nörderi”

”Jag vill bli först i världen.”