Ljuv musik efter kurs på distans
Det säger Peter Carlsson, IT-pedagogisk utvecklare på Linnéuniversitetet.
– Jag tror att distansundervisning är framtiden, säger Jan Carlsson, musiklärare på Linnéuniversitetet. Kollegan Mats Runberg håller med.
– Den största vinsten är studenterna, att vi får så många fler när vi undervisar så här, säger han.
En lärare som undervisar på distans står inte och skriver på tavlan. Han delar inte ut tjocka papperskompendier och han ordnar inga klassrumstentor.
Distansundervisning kräver i stället att lärarna arbetar på helt nya sätt.
Det mesta går att lära sig på distans, till och med att spela instrument.
– Jag först var lite tveksam till om det skulle funka på distans, men slutsumman är att studenterna kan spela mycket bättre efter distanskursen än efter campuskursen, säger Jan Carlsson.
Lärarna har inte svårt att förstå varför distansstudier är så populära. De kräver ingen flytt, går att kombinera med barn och med arbete.
En annan fördel med distansstudier är att alla studenter får samma utrymme, och det blir omöjligt att sitta längst bak i klassrummet och gömma sig.
En nackdel är att distansstudier kräver disciplin. Det är också svårare att få studenterna fullfölja utbildningen. Ett avhopp är bara ett musklick borta.
– Studenterna tycker inte att det här med att träffas är så roligt som vi kanske tror. Många lärare vill gärna ha i alla fall en inledande fysisk träff, säger Jan Carlsson.
– Det slutar med att man sitter där och väntar med kaffe, bullar och en färdig powerpoint-presentation, men bara två av 30 studenter dyker upp.