Liljevall mitt i skogsbränderna

Riksdagsledamoten Désirée Liljevall befinner sig just nu endast någon mil från de rasande skogsbränderna söder om Sydney i Australien.
Kalmar • Publicerad 8 januari 2013
Myndigheterna har höjt varningarna till katastrofläge. De boende uppmanas vara beredda att evakueras.
Myndigheterna har höjt varningarna till katastrofläge. De boende uppmanas vara beredda att evakueras.Foto: Deiss

– Myndigheterna har gått ut med katastrofvarning. Därför har vi packat väskorna och står beredda.

Av de 135 bränder nu rasar i delstaten New South Wales i Australien är 30 helt utan kontroll. Tusentals människor har tvingats att hastigt evakuerats från sina hem.

1700 brandmän, 84 flygplan och helikoptrar och nästan 500 brandbilar kämpar med att minska spridningen. Men kampen är ojämn.

De sista veckorna har det varit rekordvärme i Australien. Detta tillsammans med en extrem torka, låg luftfuktighet och stark vind har gjort att bränderna fått starkt fäste och brett ut sig med rekordfart.

Mitt i händelsernas centrum befinner sig riksdagsledamoten Désirée Liljevall (S). Hon är på semesterresa hos sin kusin i kuststaden Wollonggong, söder om Sydney.

– Det är extremt varmt här. Nu är klockan 22.00 och det är 40 grader varmt. Luftfuktigheten är bara 10 procent. Det är extremtorrt.

De australiska myndigheterna har via sms varnat de boende och turister just där Liljevall befinner sig. Alla uppmanas vara beredda på att evakueras.

– Vi har packat väskorna och står beredda. Visst är vi oroliga, framför allt för så kallade punkteldar. I den här blåsten kan gnistor färdas upp till två mil och de kan snabbt få fäste i de torra markerna.

– Men det är ingen fara för vårt liv. Myndigheterna är beredda och vi vet var uppsamlingsplatsen är.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.