Liljas Bil: ”Måste nå ut på fler sätt”

Servicebranschen inom fordon och transport kommer på sikt att känna av det minska intresset för utbildningen.
Kalmar • Publicerad 24 januari 2013

– Vi upplever kanske inte akut brist just nu – men vi kommer säkert att göra det. Vi sitter med i ett programråd där vi hela tiden pratar om de här sakerna, säger Mats Melander som är service­chef på Liljas Bil i Kalmar.

Samtidigt erkänner Mats Melander att det finns mycket mer att göra för branschen för att locka ungdomar att välja fordons- och transportprogrammet i framtiden.

– Det vi gör just nu är att annonsera i den utbildningskatalog som delas ut inför gymnasievalet, men det finns definitivt mer att göra. Vi måste nå ut till ungdomar på fler sätt, säger han.

Varför tror du att ungdomar väljer bort den här typen av yrke?

– Jag tror det beror på att vi varit dåliga på att tala om att det faktiskt inte är ett skitigt svart hål att jobba i utan mycket datateknik det handlar om när man servar dagens bilar.

Är du orolig för framtiden?

– Nja, ofta brukar detta lösa sig av sig själv när folk upptäcker var jobben finns. Men det är tid att jobba med problemet.

Jörgen Ström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.