Lila vindkraftverk kan rädda fåglar

Om insekterna själva fick välja så skulle vindkraftverken målas i violett och inte i rent vitt eller ljusgrått som är standard idag.
Kalmar • Publicerad 21 oktober 2010
Måla vindkraftverken violett och insekterna blir minst intresserade av att landa på deras yta och därmed minskar risken för fåglar och fladdermöss att luras i en dödlig fälla, enligt en brittisk forskarstudie. Den kritiska höjden är över 60 meter för det är där många insekter förflyttar sig. risken finns nattetid, men problem finns också dagtid.
Måla vindkraftverken violett och insekterna blir minst intresserade av att landa på deras yta och därmed minskar risken för fåglar och fladdermöss att luras i en dödlig fälla, enligt en brittisk forskarstudie. Den kritiska höjden är över 60 meter för det är där många insekter förflyttar sig. risken finns nattetid, men problem finns också dagtid.Foto: Lars Johansson
Foto: Anders Blank

Då slapp de dras till dem och sedan bli mat för fåglar och fladdermöss som i sin tur lockats in mot vindkraftverken och då och då dödas av rotorbladen.

Det visar en studie av forskarstuderande Chloe Long på Loughborough University i Storbrittanien tillsammans med doktor James Flint and Paul Lepper som publiceras i European Journal of Wildlife Research och som refereras på brittiska radio- och TV-bolaget BBC?s Earth Watch hemsida.

Forskarna blev överraskade av upptäckten, och en viktig slutsats är att turbinfärgen kan ha en signifikant betydelse på attraktionen av insekter både dag och natt, säger hon i en intervju av BBC.

Det finns bara en färg som är sämre än rent vitt och det är gult, visar deras praktiska försök, som är de första i sitt slag.

De färger som forskarna slumpvis testade på insekter var bland andra rent vitt, ljusgrått och mörkgrått, himmelsblått, rött och violett. Violett drar till sig minst med insekter.

Resultaten pekar mot stora fördelar för vildlivet med vindkraftverk målade i rätt färg även om lösningen förmodligen inte är så enkel som att bara byta färg. Stöd för idéen ges av resultat i en annan studie som visar att fladdermöss oftast dödas av vindkraftverk under nätter och under sommaren då det finns mest insekter.

Studien ger inte alla svar men antyder att windkraftverk är tillräckligt höga för att attrahera insekter som förflyttar sig under natten och då gärna flyger på höjder över 60 meter. På vissa platser dödas mellan 20 och 40 fladdermöss per år per och vindkraftverk, men mer typiskt är en till tre stycken.

Ytterligare faktorer bidrar troligen. Den infraröda och ultravioletta komponenten av den målade färgen, som människan inte kan se, har en betydelse för påverkan. Högre nivåer attraherar fler insekter. Även den värme som vindkraftverk genererar drar till sig insekter, enligt den refererade forskarstudien.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.