GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lennebo sparkas av LRF

LRF sparkar sin vd, Reinhold Lennebo. Han lämnar sin post med omedelbar verkan.
Kalmar • Publicerad 16 september 2005

På torsdagen offentliggjorde styrelsen att Lantbrukarnas riksförbund får en ny vd. K G Burman tar över efter Lennebo. Till sin hjälp kommer han att ha Lars Holmgren.

- Jag är inte besviken, säger Reinhold Lennebo till Barometern-OT. Däremot tycker jag att det är trist. Jag hade gärna fortsatt ett tag till.

Efter knappt tre år får därmed LRF:s vd se sig om efter nytt jobb.

Koncernchef för KLS

För invånarna i Kalmar län har Reinhold Lennebo gjort sig känd som både produktionchef, vd och koncernchef för Scan KLS.

1995 blev han vd och koncernchef i Sydostpress, där Barometern-OT ingick innan ombildningen till Gota Media.

Efter en kort sejour på tidningsförlaget Egmont börjande han som vd för LRF 2003.

Det har varit turbulenta år.

2004 hamnade han mitt i tvisten mellan Caroline Trapp och Staffan Danielsson som stred om ordförandeskapet. Även vd:s roll ifrågasattes, men styrelsen slöt upp bakom Lennebo.

Sedan dess har ytterligare vatten flutit under broarna.

- I de flesta världar får man en hygglig föraning om vad som är på gång. Man vet när styrelsen tänker sig att byta vd. Man känner också på sig när det är dags för ett annat ledarskap.

- Under sommaren fattade styrelsen ett antal viktiga beslut. De besluten blev möjliga att fatta genom det arbete som vi har haft de senaste två åren.

Städat i balansräkningen

Reinhold Lennebo menar att det arbete han och personalen gjort lett fram till det beslut som styrelsen nu tar.

- Vi har städat undan i balansräkningen, renodlat verksamheten och tagit tillbaka LRF till att vara en intresse- och näringslivspolitisk organisation igen.

- Och då kunde styrelsen fatta beslut om att fokusera på de svenska böndernas lönsamhet, opinionsbildning och företagsutveckling. I det perspektivet kom också en känsla av att det kanske behövs någon som fokuserar specifikt på det.

Är du besviken?

- Jag hade tänkt mig längre tid än tre år. Men besvikelse är inte en känsla som en vd kan känna inför att bli av med jobbet. Det lever man med hela tiden. Att det kommer en ny ordförande eller en ny inriktning är inget man kan vara besviken över.

- Snarare tycker jag att det är det trist att inte kunna fortsätta.

Du har inte varit mer än några år på varje vd-post. Beror det på ditt chefsskap som förnyare?

Reflektioner och eftertanke

- När jag tillträde på LRF sade jag att jag alltid suttit kortare tid än mina företrädare. Så blev det här också.

Vad ska du göra nu?

- Jag har inte hunnit tänka. Det blir väl en tid då jag inte kommer att göra någonting utan ägna mig åt reflektioner och eftertanke.

- Sedan gäller det att ha alla dörrar öppna.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.