Brand i Kalmarvilla släckt: ”Vi efterbevakar”

På onsdagskvällen utbröt en brand i konstruktionen på en 2,5-plansvilla på Åbrandtsgatan i Kalmar. Branden var svåråtkomlig och räddningstjänsten tvingades såga i tak och väggar för att komma åt.
Kalmar • Publicerad 8 november 2017
Styrkor från Kalmar och Rockneby är på plats och bekämpar branden.
Styrkor från Kalmar och Rockneby är på plats och bekämpar branden.Foto: Anton Lernstål

Det var vid 20-tiden som räddningstjänsten åkte till platsen efter att ha fått larm om att det kom rök från vinden.

– Vi har konstaterat en brand i bjälklaget i konstruktion mellan våning ett och två. Det brinner inte med öppna lågor, utan det brinner i konstruktionen, sa Daniel Åström, yttre befäl på Kalmar Brandkår, inledningsvis.

Styrkor från Kalmar och Rockneby var under kvällen på plats för att bekämpa branden.

Då branden var svåråtkomlig fick man bland annat såga upp väggar och tak för att komma åt. Man använde också en så kallad dimspik, ett stålrör som sprider en ”dimma” av mindre vattendroppar, för att komma in i konstruktionen. Kombinationen av rök och vattenånga gjorde att hela villan rökfylldes.

Vid 22.30-tiden var bandhärdarna funna och släckta.

– Som det ser ut just nu har vi släckt branden och den har hållit sig i konstruktionen. Vi håller på och efterbevakar och scannar av med värmekamera och så har vi börjat ventilera och fått ut röken som varit, säger Daniel Åström.

Det är oklart hur branden startade.

– Det är jättesvårt att uttala sig om, eftersom det är i konstruktionen. Det får en teknisk undersökning av polisen avgöra, säger Daniel Åström.

Ingen person kom till skada i samband med branden.

Foto: Anton Lernstål

Jonatan NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.