unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Gasutsläpp på Arla

Räddningstjänsten är på plats vid Arla med anledning av ett ammoniakutsläpp i ett slutet rum inne i anläggningen.
Utsläppet utgör ingen fara för allmänheten, enligt räddningstjänsten.

Vid 08.20-tiden på fredagsmorgonen larmades räddningstjänsten till Arlas anläggning på Daléngatan i Kalmar. Ett utsläpp av ammoniak har skett inne i byggnaden.

– Vi har haft en mindre olycka på anläggningen. Det var när man skulle byta en pump i ett kylrum som ammoniak, en kylgas som vi använder, läckte ut. Vårt larmsystem reagerar även vid väldigt små utsläpp och det här var ett sådant, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige.

På fredagsmorgonen kallades räddningstjänsten till Arlas anläggning på Daléngatan med anledning av larm om ett ammoniakutsläpp i en byggnad.
På fredagsmorgonen kallades räddningstjänsten till Arlas anläggning på Daléngatan med anledning av larm om ett ammoniakutsläpp i en byggnad.
Foto: Mats Holmertz

Hur många i personalen berördes av utsläppet?

– Det var två ur personalen i rummet när det hände, men ingen är skadad. Personalen har lämnat rummet där gasen finns, säger Bratthall.

Precis vid larmet stoppades produktionen en kortare stund.

– Läckan skedde utanför själva livsmedelsproduktionen. Det blev en kort paus när det larmade, men nu är vi igång igen, säger Erik Bratthall.

Vad exakt berodde läckan på?

– Det är för tidigt att säga, men vi kommer att gå väldigt noga in på exakt vad som har hänt. Alla de rutiner vi har efter sådana här incidenter följdes.

Det kommer att byggas upp ett bostadsområde precis bredvid Arlas anläggning i Kalmar. Finns det någon anledning till oro efter det här?

– Jag tror att man ska lita helt på myndigheternas bedömning kring det här. Om det är godkänt så har myndigheterna gjort en bedömning som de får stå för, säger Erik Bratthall, presschef Arla Sverige.

Räddningstjänsten på plats utanför Arlas anläggning.
Räddningstjänsten på plats utanför Arlas anläggning.
Foto: Mats Holmertz

Räddningstjänsten är vid anläggningen med två kemdykare inne i byggnaden och ytterligare två kemdykare på plats.

– Det som kommer att hända är att vi har kemdykare inne som stänger ventilen så att vi ska få stopp på läckan. Det kan ta en till två timmar säger de innan det kan få full effekt, säger Tomas Jonsson, räddningstjänstens yttre befäl.

Enligt trygghets- och larmcentralen i Kalmar har 100 meter i vindriktningen spärrats av men utsläppet innebär inte någon risk för allmänheten.

– Vi planerar att ventilera utrymmet sen och tvätta ner molnet, säger Tomas Jonsson.