Laressa Dickey kämpar för sin makes frihet

Kalmar/Istanbul Artikeln publicerades
Laressa Dickey är fortfarande i chocktillstånd över det som inträffat. Trots det kämpar hon outtröttligt för att få sin man frisläppt.
Foto:Suvad Mrkonjic
Laressa Dickey är fortfarande i chocktillstånd över det som inträffat. Trots det kämpar hon outtröttligt för att få sin man frisläppt.

Rocknebybon Ali Gharavi är en av de människorättsaktivister som sitter häktade i Turkiet sedan den 5 juli. Hans fru Laressa Dickey gör nu allt som står i hennes makt för att få sin make fri.

Det har snart gått tre veckor sedan Rocknebybon Ali Gharavi och elva andra personer greps i samband med ett människorättsmöte på ön Buyukada söder om Istanbul. Den 17 juli häktades sex av dem, anklagade för att ha "begått brott i en terrororganisations namn, men utan att själv vara medlem", enligt Amnesty. Ali Gharavi var en av dem. Hans fru, Laressa Dickey, jobbar nu dag och natt för att få sin make fri.

– Just nu är jag otroligt trött. Det är mycket som måste göras och även om det är förkrossande försöker jag hålla modet uppe. Men det är en väldigt okänd situation för mig, berättar hon för Barometern.

Ali Gharavi arbetar som IT-konsult åt flera människorättsorganisationer. Han befann sig i Turkiet för att hålla i en fem dagar lång utbildning i grundläggande informationssäkerhet för Amnesty Turkiets generalsekreterare Idil Eser samt sju andra människorättsförsvarare. Laressa Dickey har under torsdagen och fredagen varit i Stockholm för att träffa representanter från Amnesty Sverige och Utrikesdepartementet. Hon uttrycker sin tacksamhet över den respons och det stöd hon fått från de svenska myndigheterna, och berättar att Utrikesdepartementet gör allt de kan för att få hem hennes make. Under fredagen har hon även mottagit de första goda nyheterna på länge.

  – Jag fick precis ett samtal där jag fick veta att Ali kommer få konsulärt tillträde på måndag, så någon från konsulatet kommer äntligen få träffa honom.

  Själv har hon inte haft någon kontakt med sin make på 16 dagar. Det enda hon vet är den knapphändiga information hon får genom de turkiska och svenska advokaterna som arbetar med fallet. Med hjälp av dem får hon kortfattade uppdateringar kring hur hennes make mår och hur det är med hans hälsa. Ali Gharavi lider av kroniska ryggsmärtor och är beroende av regelbunden tillgång till medicin – något som Laressa Dickey oroat sig för sedan första dagen.

  – På polisstationen han satt i början fanns det inte tillgång till någon tolk, så han kunde inte kommunicera sina behov. Men i går fick jag veta att han fått träffa en engelskspråkig läkare som gjort en ordentlig hälsokontroll och gett honom medicin mot ryggen, berättar hon under fredagen.

  Men ännu är det som inträffat långt i från en lösning. Laressa Dickey gör allt hon kan för att försöka förstå den komplicerade situationen. Förutom maken är hon även god vän med flera av de andra som hålls häktade nere i Turkiet.

  – Det gör att det här blir väldigt personligt för mig. Vi står varandra väldigt nära.

  Laressa Dickey och Ali Gharavi är ofta på resande fot men har sin bas i Rockneby och Berlin. I slutet av 1990-talet arbetade Ali Gharavi i Kalmar och fick flera vänner för livet. Sedan ett antal år tillbaka har paret ett hem hos en av hans vänner i Rockneby, där de bor några veckor om året.

  – När jag och Ali träffades var det vännerna han fått i Kalmar han först introducerade mig för. De är som en familj för oss, berättar hon.

  Just nu arbetar en grupp på 40 jurister och kommunikationsexperter för att få Ali Gharavi och de fem andra personerna fria. Laressa Dickey ingår även i en liten grupp på sju till åtta personer i Berlin som arbetar 24 timmar om dygnet med fallet. De vill alla få de sex anhållna personerna frisläppta, men för Laressa Dickey är den personliga kopplingen extra stark. Hon beskriver sin make som en rolig person som är omtyckt och har lätt att komma nära människor.

  – Jag saknar honom verkligen. Det är något som fattas i det vardagliga livet och jag är fortfarande i chock över det som har hänt.