Läppstiftet blev ett problemhus för Kalmarhem

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mats Holmertz

Väggarna spricker, fasaden sitter löst, vatten tränger in på de mest oväntade ställen. Garantin har löpt ut. För Kalmarhem återstår renovering för ett okänt, men stort, belopp.

I december 2002 stod Läppstiftet klart. Det runda tornet axlade rollen som landmärke i den nya stadsdelen Varvsholmen.

På grund av sitt utsatta läge valdes fasadmaterialen med omsorg. Klinkertillverkaren garanterade att fasadplattorna skulle sitta i 50 år, fogen är av den typ som används för fartyg, flexibel och frosttålig.

Skanska hade huset på totalentreprenad och stod för ritningar och konstruktion. Men något gick snett.

  Den runda höga formen på huset orsakar turbulens runt huset som trycker in fukt i väggarna på de mest oberäkneliga ställen. Fönsterkarmarna släpper in vatten som i sin tur orsakar fuktskadade parkettgolv i lägenheterna.

  Kort sagt - det är stora bekymmer. Och dyra sådana.

  – I höstas inspekterade vi tornet för att se hur vi skulle kunna göra rent det. Det såg smutsigt ut. Då upptäckte vi att vissa plattor satt lösa. Nu gör vi ett utredningsarbete för att se hur omfattande skadorna är, säger Niclas Ohlslöf, fastighetschef på Kalmarhem.

  7 000 plattor ska undersökas manuellt och lösa plattor bytas ut.

  För att vara på den säkra sidan har Kalmarhem satt upp ett byggstängsel ifall plattorna skulle börja rasa ner.

  Risken just nu är minimal, men hinner inte fasaden åtgärdas före vintern kan det bli aktuellt att sätta upp ett säkerhetsnät.

  I tre av lägenheterna har hyresgästerna fått flytta ut för att sprickor i innerväggarna ska kunna lagas.

  Vad den sammanlagda åtgärden blir för att komma tillrätta med problemhuset är inte klarlagt och några uträkningar för renoveringskostnaden räknat per lägenhet finns inte heller.

  Vem som ska stå för vilka reparationskostnader, Kalmarhem eller entreprenörerna, är inte klart.

  En utredning pågår och Kalmarhem är utlämnat till entreprenörernas goda vilja. Garantin gällde i endast två år, enligt då gällande lagstiftning och fristen för dolda fel är tio.

  – Det här blir kostsamt för oss. Det är väldigt sorgligt. Men leverantörerna är också förkrossade och fönstertillverkaren har ställt upp på ett väldigt bra sätt. Vi letar inte syndabockar. Det här ska redas ut i bästa samförstånd med Skanska och underleverantörerna.

  Läppstiftet är inte det enda huset i Kalmar med ett utsatt läge. Gamla vattentornet är över 100 år och slottet har stått pall sedan 1100-talet.

  – I vattentornet finns kanaler inne i fasaden där vattnet rinner ner. Man hade andra byggtekniker förr. Och slottet står än i dag, som sagt.

  Bibbi Johansson, vd för Kalmarhem, är inte orolig för den oförutsedda utgiften. Det ingår i ett bostadsbolags verklighet.

  – Obehagliga överraskningar kommer och det måste vi ha marginal för, säger hon.

  Läppstiftet kostade Kalmarhem mellan 35 och 40 miljoner kronor att uppföra. Totalentreprenaden gällde en handfull hus och uppgick till 110 miljoner kronor.