GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Länsstyrelsen stoppar jakt med hund

Länsstyrelsen har beslutat om förbud mot jakt med hund på vildsvin och älg på grund av värmen. Beslutet gäller från 1:a augusti till 30:e september.
Kalmar län • Publicerad 28 juli 2018

På grund av den rådande värmeböljan har länsstyrelsen i Kalmar beslutat om förbud mot att jaga och träna med hund i hela länet.

– Att jaga med hund i denna värme innebär en stor påfrestning för både hundar och vilt. Djuren ska inte behöva utsättas för mer lidande i värmen, säger Fredrik Ustrup, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Förbudet gäller ifrån 1 augusti fram till 30 september, enligt Fredrik Ustrup är det vanligare med liknande beslut under vinterhalvåret.

– Vad jag vet har vi inte lagt något liknande förbud under sommaren tidigare, men under vintern händer det att vi gör det vid extrema väderförhållanden. Exempelvis att det skulle vara väldigt mycket snö.

Skulle man bryta mot förbudet blir det ett ärende för polisen där man riskerar straff i form av böter eller fängelse.

– Ännu har vi inte hört något ifrån jägareförbundet i Kalmar län men de enskilda jaktområden som vi haft kontakt med verkar tycka att det är ett klokt beslut, säger Fredrik Ustrup, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Enligt länsstyrelsen är det enda undantaget från förbudet eftersök efter skadat vilt.

I meddelandet framgår även att beslutet kan komma att förlängas om värmeböljan håller i sig.

Emil KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.